BiH
0

IDDEEA treba riješiti isporuku pasoških knjižica u skladu s važećim zakonima

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Vijeće ministara BiH očekuje od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da hitno poduzme aktivnosti radi prevazilaženja trenutnog stanja u pogledu osiguravanja pasoških knjižica za građane Bosne i Hercegovine u skladu s važećim zakonskim rješenjima, o čemu će informirati Vijeće ministara BiH.

Istovremeno, IDDEEA će hitno pokrenuti proceduru postupka javne nabavke pasoških knjižica, uz napomenu da je neophodno angažirati posebne stručne osobe iz oblasti javnih nabavki i pridržavati se uvaženih navoda iz Rješenja Ureda za razmatranje žalbi.

Zadužena je IDDEEA da pravovremeno informira Vijeće ministara BiH o stanju implementacije postupka javne nabavke za izbor dobavljača pasoških knjižica. Vijeće ministara BiH donijelo je ove zaključke nakon što je upoznato s Informacijom IDDEEA-e u kojoj su nabrojani uzroci problema u snabdijevanju pasoškim knjižicama nakon 21. marta ove godine, kada ističe ugovor sa sadašnjim dobavljačem firmom "Muehlbauer".

Vijeće ministara BiH informirano je da je Ured za razmatranje žalbi u dva navrata zaustavio postupak nabavke putnih isprava te da postojeći propisi ne dozvoljavaju stvaranje zaliha pasoških knjižica.

Prema Informaciji IDDEEA-e, Pravilnik o izmjenama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, stupit će na snagu 18. januara ove godine, čime se otklanjaju primjedbe iz Rješenja Ureda za razmatranje žalbi i omogućava konkurentnost u ovom postupku.