{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IDDEEA: Termin "CIPS-ova lična karta" je pogrešan

F
24.5.2012. u 18:28
41
23
IDDEEA: Termin "CIPS-ova lična karta" je pogrešan
41
IDDEEA: Termin "CIPS-ova lična karta" je pogrešan
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ponovo je danas saopćila da oni, kao ni bivši CIPS, nikada nisu izdavali lične dokumente, vršili prijavu i odjavu prebivališta i boravišta državljana BiH niti su vodili upravne postupke vezano za ove poslove.
Shodno propisima BiH, za izdavanje ličnih dokumenata, prijavu i odjavu prebivališta i boravišta u FBiH nadležni su kantonalna ministarstva unutarnjih poslova, u Republici Srpskoj to radi Ministarstvo unutrašnjih poslova tog bh entiteta, a u Brčko Distriktu Javni registar Brčko Distrikta.

Provođenje upravnih postupaka, komunikaciju sa strankama i donošenje odluka u postupcima vrše službenici nadležnih MUP-ova u mjestu prebivališta.

Nadležni MUP-ovi su također zaduženi za kompletnu opremu na kojoj obavljaju upravne postupke, kao i za organizaciju procesa u skladu sa propisima. MUP-ovi su, shodno Zakonu o prebivalištu i boravištu, ali i propisima vezanim za upravni postupak, dužni da utvrde da li su se stvorili zakonski uslovi za prijavu prebivališta te da li lica koja se prijavljuju daju tačne i istinite podatke, na osnovu čega se vrši postupak prijave ili odjave prabivališta.

"Sigurni smo da svi organi u Bosni i Hercegovini postupaju shodno propisima, a zakonom su definisani mehanizmi kontrole i nadzora", saopćeno je danas iz IDDEEA-e.

Napominje se i da je IDDEEA servis zadužen za tehničko vođenje centralnih evidencija, propisivanje standarda iz oblasti identifikacionih dokumenata, personalizaciju dokumenata i održavanje mreže za prenos podataka.

Službenici IDDEEA-e poslove iz svoje nadležnosti obavljaju isključivo iz sjedišta i Centra za personalizaciju dokumenata u Banjoj Luci i regionalnih centara u Sarajevu, Bihaću, Mostaru i Bijeljini.

Osim u ovim gradovima, niti u jednom drugom gradu ili općini u BiH ne postoje CIPS/IDDEEA uredi niti su po bilo kojem osnovu uposleni službenici IDDEEA-e.

Termini CIPS-ova lična karta, CIPS-ov šalter, CIPS-ov službenik... nisu ispravni termini niti imaju zakonski osnov. CIPS-ova lična karta nije zvanični naziv dokumenta nego je to "lična karta državljana BiH", CIPS-ove lokacije, kako se obično nazivaju, su organizacione jedinice MUP-ova, kao i službenici koji su zaposleni na tim lokacijama, napominje u saopćenju IIDEEA-e.

Reagiranje je uslijedilo s obzirom da je u javnosti aktuelna tema oko prijave i odjave prebivališta i boravišta za lokalne izbore koji će se održati u oktobru ove godine, a u posljednje vrijeme je u štampanim medijima objavljeno nekoliko članaka iz kojih se može zaključiti da je za prijavu i odjavu prebivališta i boravišta državljana BiH nadležan CIPS, odnosno pravna nasljednica Direkcije CIPS

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: