{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IDDEEA: Termin "CIPS-ova lična karta" je pogrešan

F
24.5.2012. u 18:28
41
23
IDDEEA: Termin "CIPS-ova lična karta" je pogrešan
41
IDDEEA: Termin "CIPS-ova lična karta" je pogrešan
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) ponovo je danas saopćila da oni, kao ni bivši CIPS, nikada nisu izdavali lične dokumente, vršili prijavu i odjavu prebivališta i boravišta državljana BiH niti su vodili upravne postupke vezano za ove poslove.
Shodno propisima BiH, za izdavanje ličnih dokumenata, prijavu i odjavu prebivališta i boravišta u FBiH nadležni su kantonalna ministarstva unutarnjih poslova, u Republici Srpskoj to radi Ministarstvo unutrašnjih poslova tog bh entiteta, a u Brčko Distriktu Javni registar Brčko Distrikta.

Provođenje upravnih postupaka, komunikaciju sa strankama i donošenje odluka u postupcima vrše službenici nadležnih MUP-ova u mjestu prebivališta.

Nadležni MUP-ovi su također zaduženi za kompletnu opremu na kojoj obavljaju upravne postupke, kao i za organizaciju procesa u skladu sa propisima. MUP-ovi su, shodno Zakonu o prebivalištu i boravištu, ali i propisima vezanim za upravni postupak, dužni da utvrde da li su se stvorili zakonski uslovi za prijavu prebivališta te da li lica koja se prijavljuju daju tačne i istinite podatke, na osnovu čega se vrši postupak prijave ili odjave prabivališta.

"Sigurni smo da svi organi u Bosni i Hercegovini postupaju shodno propisima, a zakonom su definisani mehanizmi kontrole i nadzora", saopćeno je danas iz IDDEEA-e.

Napominje se i da je IDDEEA servis zadužen za tehničko vođenje centralnih evidencija, propisivanje standarda iz oblasti identifikacionih dokumenata, personalizaciju dokumenata i održavanje mreže za prenos podataka.

Službenici IDDEEA-e poslove iz svoje nadležnosti obavljaju isključivo iz sjedišta i Centra za personalizaciju dokumenata u Banjoj Luci i regionalnih centara u Sarajevu, Bihaću, Mostaru i Bijeljini.

Osim u ovim gradovima, niti u jednom drugom gradu ili općini u BiH ne postoje CIPS/IDDEEA uredi niti su po bilo kojem osnovu uposleni službenici IDDEEA-e.

Termini CIPS-ova lična karta, CIPS-ov šalter, CIPS-ov službenik... nisu ispravni termini niti imaju zakonski osnov. CIPS-ova lična karta nije zvanični naziv dokumenta nego je to "lična karta državljana BiH", CIPS-ove lokacije, kako se obično nazivaju, su organizacione jedinice MUP-ova, kao i službenici koji su zaposleni na tim lokacijama, napominje u saopćenju IIDEEA-e.

Reagiranje je uslijedilo s obzirom da je u javnosti aktuelna tema oko prijave i odjave prebivališta i boravišta za lokalne izbore koji će se održati u oktobru ove godine, a u posljednje vrijeme je u štampanim medijima objavljeno nekoliko članaka iz kojih se može zaključiti da je za prijavu i odjavu prebivališta i boravišta državljana BiH nadležan CIPS, odnosno pravna nasljednica Direkcije CIPS

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: