{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


IDDEEA raspisala novi tender za nabavku pasoša vrijedan 25,6 miliona KM

Piše: S. H./Klix.ba
6.6.2017. u 11:02
100
52
IDDEEA raspisala novi tender za nabavku pasoša vrijedan 25,6 miliona KM
100
IDDEEA raspisala novi tender za nabavku pasoša vrijedan 25,6 miliona KM
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala je tender za nabavku pasoških knjižica i to nakon brojnih problema u kašnjenju isporuke pasoša kompanije Muehlbauer.
Okvirni sporazum s izabranim ponuđačem bit će potpisan na period od četiri godine, a vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi blizu 25,6 miliona KM.

"U skladu s planom javnih nabavki Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) za 2017. godinu raspisan je tender za nabavku pasoških knjižica. Radi se o otvorenom međunarodnom postupku (trajanje okvirnog sporazuma je 4 godine), a vrijednost predmetne nabavke je 25.641.025,65 KM bez PDV-a", kazali su nam iz IDDEEA-e.

Ponude se mogu dostaviti do 20. jula 2017. godine.

Ovo je već drugi tender koji IDDEEA raspisuje ove godine, jer je još 20. februara raspisan tender na kojem je kao najbolji ponuđač izabrana kompanija Muehlbauer iz Banje Luke, koja je i u prethodnim godinama izrađivala pasoše bh. građanima.

"Tender koji je raspisan 20. februara realizovan je putem pregovaračkog postupka. Uzimajući u obzir trajanje otvorenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, pokrenut je postupak javne nabavke pasoških knjižica", ističu iz IDDEEA-e.

Taj ugovor je potpisan na 12 mjeseci, a Muehlbauer se obavezao da će isporučiti maksimalno 550.000 komada pasoških knjižica. Vrijednost tog ugovora je 11 miliona KM, s tim da će Muehlbaueru biti isplaćeno onoliko novca koliko izrade pasoških knjižica.

Ipak već u aprilu i maju pojavili su se problemi, kada su se građani počeli žaliti na duga čekanja za izradu pasoša. Iz IDDEEA-e su tada kazali da je problem u kašnjenju izrade pasoša tehničke prirode, koji ima firma Muehlbauer.

Nezvanično, problem je repromaterijal, odnosno papir za izradu pasoša.

"Konstatovano je da je cjelokupan postupak izdavanja putnih isprava otežan prvenstveno usljed neispunjavanja ugovornih obaveza aktuelnog dobavljača pasoških knjižica firme Muhlbauer d.o.o. Banja Luka, zbog čega će IDDEEA preduzeti radnje u cilju naplate ugovornih kazni", poručili su krajem maja iz IDDEEA-e.

Očito je da nisu mnogo čekali te su jučer raspisali novi tender i na period od četiri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: