{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IDDEEA odštampala milioniti biometrijski pasoš

S
24.11.2011. u 14:46
0
1
IDDEEA odštampala milioniti biometrijski pasoš
0
IDDEEA odštampala milioniti biometrijski pasoš
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH - IDDEEA je danas odštampala milioniti biometrijski pasoš.
Bosna i Hercegovina je biometrijske pasoše počela izdavati 15.10.2009. godine. Od tada pa do danas u kantonalnim MUP-ovima, MUP-u Republike Srpske, Javnom registru Distrikta Brčko te diplomatsko-konzularnoj mreži, podneseno je ukupno 1.022.811 zahtjeva za izdavanje ovih pasoša sa kojima građani od 15. decembra prošle godine, nakon skoro dvadeset godina, ponovo bez viza mogu putovati u zemlje Šengena.

IDDEEA je tokom 2008. i 2009. godine zajedno sa nadležnim državnim, entitetskim i kantonalnim organima stvorila sve zakonske i tehničke uvjete za funkcioniranje sigurnog i efikasnog sistema putnih isprava. Ovim su finalizirane sve pripreme za uvođenje biometrijskih pasoša, a Bosna i Hercegovina je ispunila najvažniji uvjet za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Šengena.

Cijeli proces je, pored izmjena više od tridest i pet zakonskih i podzakonskih akata, podrazumijevao i uvezivanje svih matičnih uredа kako bi se između nadležnih organa nesmetano i efikasno vršila elektronska provjera podataka potrebnih za izdavanje putnih isprava, što je bio jedan od osnovnih uvjeta za sigurno funkcioniranje „lanca identiteta“ - lanca institucija koje učestvuju u procesu izdavanja ličnih dokumenata u BiH.

U lanac identiteta uvezani su svi matični uredi i MUP-ovi u BiH, kao i diplomatsko-konzularna mreža, a štampanje i distribucija biometrijskih pasoša ka nadležnim organima vrši se kontinuirano bez problema i prema ustaljenom planu štampanja i di

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: