Uz poštivanje zakona
90

IDDEEA apeluje na institucije: Građanima treba olakšati dobijanje dokumenata kao što je CIPS

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto rekao kako institucije i vlade u javni konkursima ne bi trebali zahtijevati dostavljanje CIPS potvrde, oglasili su se i iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA)
U saopćenju za javnost, iz ove agencije su naglasili kako izdavanje potvrda značajno utječe na život građana.

"Skrenuli bismo pažnju na važan problem koji značajno utječe na svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine - izdavanje potvrda o prebivalištu. IDDEEA BiH poziva sva Ministarstvo unutrašnjih poslova i ostale relevantne institucije da zajedno s nama razmotre nove pristupe kako bi se ovaj proces unaprijedio i građanima olakšalo dobivanje potrebnih dokumenata, uz poštivanje svih zakona i propisa", saopćeno je iz Agencije.

Naglasili su kako žele pružiti podršku u rješavanju ovog izazova.

"Izdavanje potvrda o prebivalištu nije direktna odgovornost Agencije IDDEEA BiH, već Ministarstva unutrašnjih poslova, ali mi želimo pružiti podršku u rješavanju ovog izazova. Svjedočimo čestim dugim redovima i čekanjima koja opterećuju građane i stvaraju nepotrebne gužve u institucijama. Ovo ne samo da dovodi do gubitka vremena građana, već i do povećane administrativne opterećenosti", navode.

Tim povodom, uputili su apel svim institucijama i ministarstvima.

"Kako bismo poboljšali ovu situaciju, apeliramo na sva ministarstva i nadležne institucije da prije objave javnih poziva koji traže od građana potvrdu o prebivalištu razmotre mogućnost saradnje s nama i drugim nadležnim organima kako bismo zajedno radili na omogućavanju elektronske razmjene podataka, uvijek s poštivanjem Zakona o zaštiti ličnih podataka. Ovim bi se postiglo da građani ne moraju lično donositi dokaze o prebivalištu, čime bismo smanjili njihovo opterećenje i stvorili efikasniji proces izdavanja potvrda", poručili su.

Na kraju, iz Agencije su istakli kako su spremni sarađivati sa svima.

"IDDEEA BiH je spremna sarađivati sa svim nadležnim organima i ministarstvima kako bismo zajednički pronašli održiva rješenja i unaprijedili način na koji građani pristupaju važnim dokumentima. Napominjemo da nam je krajnji cilj osigurati da građani Bosne i Hercegovine imaju olakšan pristup svojim dokumentima, čime ćemo unaprijediti kvalitetu njihovog svakodnevnog života. Pozivamo sve nadležne institucije da zajedno radimo na unapređenju ovog procesa u korist svih građana", zaključili su.