|

ICTY: Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora

ICTY: Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
0
F
FENA
31.10.2007. u 16:44
0
komentara
0

dijeljenja
ICTY: Zelenoviću potvrđena kazna od 15 godina zatvora
Bivšem srpskom policajcu iz Bosne i Hercegovine koji je proglašen krivim za silovanje i mučenje Bošnjakinja tokom rata u BiH u srijedu je u žalbenom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu potvrđena kazna od 15 godina zatvora.
U aprilu je prvostepena sudska komisija osudila 46-godišnjeg Dragana Zelenovića na maksimalnu kaznu prema zahtjevu tužitelja, javio je AFP.

Zelenović, koji je zločine počinio nakon što su srpske snage u aprilu 1992. zauzele grad Foču u jugoistočnom dijelu BiH, žalio se na presudu od 15 godina zatvora koju je Pretresno vijeće izreklo u presudi o kazni 4. aprila 2007. Tužilaštvo se nije žalilo.

On se žalio na presudu, ocijenivši da je "vrlo teška" i zaključivši da olakšavajuće okolnosti, kao što su priznanje krivice i pokajanje, nisu uzeti u obzir.

Zelenović je u pritvor Međunarodnog suda prebačen u junu 2006. nakon što je nekoliko godina bio u bijegu, od čega jedan duži period u Ruskoj Federaciji.

U januaru 2007. Zelenović je priznao da je kriv za sedam tačaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv humanosti, silovanje i mučenje, da bi sud odustao od ostalih sedam tačaka optužnice za ratne zločine.

Sveukupno, proglašen je krivim da je lično počinio devet silovanja, od čega su četiri bila grupna silovanja. Mnoga su uključivala mučenje.

To je bilo prvi put da je neki optuženik priznao krivicu za silovanje pred ICTY-em.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.