BiH
0

ICTY zabrinut zbog Tolimirovog zdravstvenog stanja

FENA
Sekretar Haškog suda (ICTY) Hans Holthuis podnio je u petak podnesak u kojem je Pretresno vijeće u predmetu Zdravka Tolimira obavijestio o dubokoj zabrinutosti zbog zdravstvenog stanja optuženoga, saopćeno je iz ICTY-a.

Prema procjeni Sekretarijata, zdravstveno stanje Tolimira, visokog oficira Vojske RS-a optuženog za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, "ozbiljno je, krhko i veoma zabrinjavajuće".

"Poboljšanju Tolimirovog zdravlja ne doprinosi to što otkad je prebačen u pritvor ICTY-a, odbija da sarađuje s ljekarima, prihvati odgovarajući ljekarski tretman ili propisane lijekove. Tolimir navodi razne razloge zbog kojih odbija ljekarsku pomoć, od svojih vjerskih uvjerenja do tvrdnje da je, zapravo, dobrog zdravlja", navodi se u saopćenju.

S obzirom na Tolimirovo zdravstveno stanje i njegov stav u vezi sa zdravstvenom njegom sekretar izjavljuje da "postoji veoma stvarna i ozbiljna opasnost da se optuženom desi nešto opasno po život u bilo kom trenutku i bez najave".

Kako se navodi, sekretar primjećuje da brigu zbog Tolimirovog zdravstvenog stanja dodatno povećava njegova izjava da namjerava samog sebe zastupati na suđenju.

Nakon konsultacija s ljekarima sekretar iznosi "da će stresovi povezani sa suđenjem sigurno imati štetan utjecaj na zdravstveno stanje optuženoga".

Podsećajući na to da je njegova osnovna dužnost i obaveza da vodi brigu o zdravlju i dobrobiti svih osoba u pritvoru ICTY-a, sekretar smatra da su okolnosti došle do te tačke da je primoran ova pitanja iznijeti pred Pretresno vijeće.

Sekretar od Vijeća traži da poduzme sve neophodne mjere za dodatnu procjenu Tolimirova zdravlja, što bi im pomoglo pri utvrđivanju da li je on sposoban da se sam zastupa.

Optužnicom ICTY-a Tolimir, pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske RS-a, tereti se za genocid i druge zločine u vezi s pogubljenjima više od 7.000 muškaraca i mladića bosanskih Muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine.