BiH
0

ICTY: Tužitelji iznose dokaze o krivici oficira VRS-a

FENA
U Haškom tribunalu, na suđenju sedmorici oficira Vojske Republike srpske za genocid i zločine protiv čovječnosti u Srebrenici i Žepi, kao i na procesu generalu Dragomiru Miloševiću za granatiranje i snajperski teror nad civilima Sarajeva tužitelji nastavljaju izvoditi dokaze o njihovoj krivici.

U isto vrijeme pripremaju i postupak protiv generala Momčila Perišića, kojeg po komandnoj odgovornosti terete za učešće Vojske Jugoslavije u granatiranju Sarajeva i osvajanju Srebrenice, javlja izvještač Radija DW.

Na suđenju za Srebrenicu tužitelji su se ove sedmice koncentrirali na zločine i progon stanovništva iz Žepe u julu 1995., za šta optužnica na prvom mjestu tereti Milana Gveru i Radivoja Miletića.

Vojska Republike srpske je, uporedo sa osvajanjem Srebrenice, granatiranjem i blokadom Žepe "stvorila stanje potpune nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti opstanka i života u tom gradu".

O tome je svjedočila Esma Palić, čiji je muž Avdo bio komandant jedinica Armije BiH u Žepi. U bezizlaznoj situaciji, posredstvom UNPROFOR-a, Avdo Palić je pregovorima sa samim Ratkom Mladićem obezbijedio da žene, starci, djeca, bolesni i ranjeni napuste Žepu.

Smjestio je i vlastitu suprugu i dvoje djece u konvoj, a potom su ga, u prisustvu samih plavih šljemova, uhapsili Mladićevi vojnici i otada mu se gubi svaki trag. Gotovo 12 godina kasnije o tome je svjedočila njegova supruga Esma.

"Poslije progona i deportacije iz Žepe moj život je uništen jednostavno. Osim dvije bebe, nisam imala ništa. Imala sam zarobljenog muža kojeg sam morala tražiti. Znala sam da je živ. Godinama sam vodila borbu da ga oslobodim. Dvanaest godina će biti u julu kako je zarobljen, a ja ništa ne znam šta se zaista s njim desilo. I nemam šta da kažem kakve su posljedice. Osim da živim u mraku, stalnim patnjama… Ja živim život koji mi je odredio Mladić, a ne koji sam ja birala. Mladić je odabrao da me protjera, Mladić je zarobio moga muža, Mladić je učinio da ja sa 28 godina ostanem sa dvoje djece. To je život koji nije moj izbor. I mislim da ne treba govoriti o posljedicama, to je previše… Zato bih vas zamolila za pauzu", kazala je Esma Palić.

Fizičke i duševne patnje i psihičke posljedice terora nad civilima jedna su od tačaka optužnice i protiv generala Dragomira Miloševića, optuženog za granatiranje i snajperske napade na Sarajevo. Ove sedmice tužioci su izveli pet svjedoka koji su ranjeni u tramvajima hicima snajperista sa zgrada na Grbavici.

Svjedokinja Alma Ćehajić je trenutak ranjavanja u februaru 1995. opisala ovako: "Pošto su se čuli udarci metaka u tramvaj, samo sam molila Boga da me ne pogodi u kičmu ili u neki dio da ne ostanem paralizovana. I onda sam osjetila udarac u lijevu ruku. Tek kad sam izišla, podigla sam rukav i vidjela da sam ranjena, vidjela sam krv."

I njoj je tužilac postavio pitanje kakve posljedice na njen život ima taj događaj.

"U biti taj događaj je bio kao cijeli rat - to iščekivanje trenutaka da li će vas pogoditi ili neće, da li će vas lakše ili teže ozlijediti… I kad prođe, to je bilo olakšanje. Kad sam vidjela da sam lakše ranjena, to mi je bilo olakšanje, ali najgore od svega bili su trenuci tih strahova koji su trajali sve vrijeme rata. I kasnije, poslije rata, jako sam u grču. I dan-danas imam strahove, dok se vozim, naprimjer, a to prije nisam imala", kazala je svjedokinja.

Aktuelna suđenja za Srebrenicu i Sarajevo neće se ni završiti, a počet će proces protiv generala Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, zbog učešća snaga te vojske u napadima i na Sarajevo i na Srebrenicu. U raspravi o stanju u ovom postupku saopćeno je da će suđenje početi u oktobru ove godine.