{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY: Tolimir se nije izjasnio o krivici, tvrdi da je uhapšen u Srbiji

F
4.6.2007. u 19:05
0
0
ICTY: Tolimir se nije izjasnio o krivici, tvrdi da je uhapšen u Srbiji
0
ICTY: Tolimir se nije izjasnio o krivici, tvrdi da je uhapšen u Srbiji
Foto: AP
Penzionisani general Vojske Republike srpske Zdravko Tolimir nije se u ponedjeljak pred Haškim sudom (ICTY) želio izjasniti o krivici tvrdeći da je uhapšen u Srbiji, čiji je državljanin, a zatim nezakonito prebačen u Bosnu i Hercegovinu, u RS.
Po pravilima ICTY-a Tolimir će pred suca ponovo biti izveden za mjesec dana kako bi se izjasnio da li se osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za genocid i druge zločine nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi za koje je optužen.

"Uhapšen sam u Srbiji, čiji sam državljanin, i prebačen sam u RS čiji nisam državljanin, bez moje volje i bez prava na advokata. Zatim sam odveden na lokaciju kod Bratunca, lokaciju skoro svih optužbi protiv mene, ne znam zašto. Nepotrebno sam odveden na lokaciju na kojoj nikad prije nisam bio", rekao je Tolimir.

Znatno mršaviji nego na fotografijama Haškog suda i promuklog glasa, izvještava VoA, Tolimir je sugerirao da mu vlasti Srbije time što su ga kao svog državljanina prebacile u RS poslije hapšenja uskraćuju prava koja ima kao građanin Srbije.

Napomenuo je i da su "sud i javnost obmanuti" zvaničnim saopćenjem da je on uhapšen u Republici srpskoj.

Odbijajući potvrditi svoj identitet, on je kazao: "Ja sebe ne negiram, negiraju me drugi." Napomenuo je i da ne zna zašto ga ICTY-u nije izručila Srbija, koja je imala nalog za njegovo hapšenje.

"Moj identitet, moja prava i moja država su mi uskraćeni", naglasio je Tolimir.

On je zatražio da okolnosti njegovog hapšenja i izručenja suprotni pravilima suda utvrdi ICTY u "vanparničnom postupku" prije njegovog idućeg pojavljivanja pred sucem.

Tolimir je kazao da je nakon hapšenja u Srbiji, iz njemu nepoznatih razloga, prebačen u Bijeljinu, a zatim u okolinu Bratunca gdje je sniman u blizini vojnih i policijskih objekata. Zatim je, kako je rekao, preko Bijeljine prebačen u Banju Luku gdje su mu zvaničnici Ministarstva pravde nudili pogodnosti za porodicu ako prihvati da je državljanin RS-a, što je on odbio.

Rekavši da je iz Banje Luke predan snagama NATO-a i predstavniku Haškog suda na njemu nepoznatoj lokaciji, Tolimir je naznačio da ni u jednom trenutku nije imao pristup advokatu.

Kazao je i da je "javno i tajno sniman" više od 50 sati i kako ti snimci mogu potvrditi da govori istinu. Govoreći o svome zdravstvenom stanju, Tolimir je rekao da je ono loše, da je imao tri moždana udara, da mu je težina "u posljednje vrijeme" spala sa 84 na 58 kilograma.

Tužitelj Peter McCloskey najavio je kako će tražiti da suđenje Tolimiru bude objedinjeno sa suđenjem sedmorici drugih oficira VRS-a koje traje već šest mjeseci.

Sudac Kimberly Prost, koji je u sudskom vijeću koje vodi proces sedmorici oficira VRS-a, prokomentirao je da "sa zanimanjem" očekuje podnesak tužitelja.

Tokom prvog pojavljivanja pred ICTy-em Tolimir je zastupao sam sebe odbijajući advokata po službenoj dužnosti koga mu je imenovao sud.

Tolimir je tokom rata u BiH bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove komandanta Glavnog štaba Vojske RS-a Ratka Mladića. Optužen je za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premještanje Muslimana iz Srebrenice iz Žepe od jula do novembra 1995.

Prvom pojavljivanju Tolimira u sudnici prisustvovala je i delegacija udruženja Majke Srebrenice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: