BiH
0

ICTY: Svjedočio Drago Berghofer, preživjeli s Ovčare

FENA
Dragutin Berghofer Beli, jedan od sedmorice zarobljenih hrvatskih civila iz vukovarske bolnice koji su preživjeli odvođenje na Ovčaru 20. novembra 1991., u srijedu je počeo svjedočiti na suđenju “vukovarskoj trojci”' bivših oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY), javila je Hina.

Berghofer (66) je u sudnici opisao svoj put od zarobljavanja u vukovarskoj bolnici, zajedno s još 350 civila i ranjenika, do odvođenja na farmu Ovčara u čijem su hangaru zarobljenici brutalno pretučeni prije odvođenja na strijeljanje, dok su on i još šestorica, na intervenciju srpskih poznanika, pošteđeni.

Penzioniranom generalu Mili Mrkšiću, koji je 1991. zapovijedao napadom JNA na Vukovar, i njemu podređenim oficirima Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu u Haagu se sudi pod optužbom za zločine protiv čovječnosti zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska zarobljenika na Ovčari, 20. novembra 1991.

Suđenje se prethodnih dana odvijalo na zatvorenoj sjednici jer su prema jednom svjedoku optužbe primijenjene sve mjere zaštite.

Berghofer je vrlo upečatljivo ispričao ono što je tog 20. novembra doživio na putu do Ovčare i natrag, imenujući i svoje supatnike i njihove zlostavljače i ubice, jer je većinu i jednih i drugih poznavao kao susjede iz Vukovara.

Svjedočio je o boravku u bolnici od 18. novembra, kako su vojnici JNA ispitivali ranjenike, zatim o odlasku kolone od 350 muškaraca u šest autobusa u kasarnu, gdje su zastrašivani, a neki mlađi i "grozno tučeni" u autobusima i izvan njih.

Na upit tužitelja Marksa Moora odgovorio je kako "ti ljudi više nikom neće reći kako su prošli jer ih više nema", a on ih je još vidio u hangaru na Ovčari ''s dvostrukim glavama'' od udaraca.

Na traženje da opiše premlaćivanje zarobljenika u hangaru, rekao je kako ''ne zna hoće li to civilizirani svijet moći shvatiti''.

''To se ne može riječima opisati. To je bilo užas, to silno udaranje. Zubi su ispadali, slama na podu bila je krvava. To je bilo gaženje, udaranje, vriska, ... ustaše, majku vam ... i tako'', rekao je.

Ispričao je kako su na Ovčari, od autobusa do hangara zarobljenici morali proći kroz špalir vojnika i rezervista koji su ih udarali šakama, čizmama, kundacima i šipkama.

Berghofer je rekao kako su na izlazu iz autobusa zarobljenicima

oduzimane stvari, a njemu je susjed Goran Mugoša-Kuštro uzeo veću svotu novaca, a potom je morao kroz špalir.

''A onda kad su me sastavili. Nogom, cipelom, bakandžom, šakom u lice, dobio sam po glavi štakom od Dade Đukića, glava je odmah pukla, sam Bog me spasio da nisam pao'', rekao je.

Rekao je kako je u hangaru zatekao izmasakrirane mlađe zarobljenike, susjeda Željka Begova, Antu Bodružića i druge, te procijenio da se unutra nalazilo oko 270 zarobljenika. Svjedočio je kako se premlaćivanje nastavilo u hangaru, u čemu su se, na zvuk fućkaljke oficira, smjenjivala po osmorica vojnika.

Posebno je opisao premlaćivanje novinara Radija Vukovar Siniše Glavaševića, rekavši da je ''odmah kad je utrčao u hangar dobio kundacima i željeznim cijevima u glavu i noge. To je bilo strašno, bez milosti, ne može se opisati''.

Breghofer je rekao da je u hangaru proveo oko dva sata, a iz njega ga je izveo sin dr. Mladena Ivankovića, te da je s još šestoricom pošteđeni zarobljenika vraćen u zgradu Veleprometa u Vukovaru.

Njegovo svjedočenje nastavlja se u četvrtak.