{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY: Suđenje Rasimu Deliću počinje u ponedjeljak

F
8.7.2007. u 17:41
0
0
ICTY: Suđenje Rasimu Deliću počinje u ponedjeljak
0
ICTY: Suđenje Rasimu Deliću počinje u ponedjeljak
Haško suđenje Rasimu Deliću, bivšem zapovjedniku Armije Bosne i Hercegovine optuženom temeljem zapovjedne odgovornosti za ubojstvo, okrutno postupanje i silovanje koje su tijekom rata u BiH počinile snage pod njegovim zapovjedništvom, počet će u ponedjeljak u Den Haagu.
Deliću će se suditi u Den Haagu iako je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte koji dan prije najavljenog početka suđenja bila zatražila prebacivanje suđenja u BiH, a kao glavni razlog za svoj iznenadni zahtjev navela je da je predraspravni sudac tjedan dana prije početka suđenja usmenim nalogom ograničio tužiteljstvu broj svjedoka koje može izvesti i vrijeme koje mu je na raspolaganju za izvođenje dokaza optužbe.

Delić je optužen da nije poduzeo nužne i razumne mjere da kazni počinitelje pogubljenja zarobljenih civila i vojnika, Hrvata koji su se predali u selima Maline i Bikoši u općini Travnik, javlja Hina.

Također je optužen da nije spriječio mučenje, premlaćivanje, ubojstva i odrubljivanja glava vojnika vojske bosanskih Srba koje su počinili njegovi podređeni u logoru Kamenica u srednjoj Bosni. Optužen je i da nije spriječio silovanje triju žena koje su također izvršili njegovi podređeni u logoru Kamenica.

Rasim Delić jedan je od najviših vojnih zapovjednika Armije Bosne i Hercegovine kojem će se suditi pred Međunarodnim sudom.

Optužen je 16. veljače 2005. u četiri točke za kršenja ratnih zakona i običaja, a dobrovoljno se predao 27. veljače. U svibnju te godine privremeno je pušten na slobodu u Bosnu i Hercegovinu, a u pritvor ICTY-ja vratio se 25. lipnja 2007.

Tužiteljstvu je dodijeljeno 170 sati, odnosno približno 40 dana suđenja za izvođenje dokaza, uključujući svjedočenja najviše 55 svjedoka.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: