{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY: Suđenje Rasimu Deliću počinje u ponedjeljak

F
8.7.2007. u 17:41
0
0
ICTY: Suđenje Rasimu Deliću počinje u ponedjeljak
0
ICTY: Suđenje Rasimu Deliću počinje u ponedjeljak
Haško suđenje Rasimu Deliću, bivšem zapovjedniku Armije Bosne i Hercegovine optuženom temeljem zapovjedne odgovornosti za ubojstvo, okrutno postupanje i silovanje koje su tijekom rata u BiH počinile snage pod njegovim zapovjedništvom, počet će u ponedjeljak u Den Haagu.
Deliću će se suditi u Den Haagu iako je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte koji dan prije najavljenog početka suđenja bila zatražila prebacivanje suđenja u BiH, a kao glavni razlog za svoj iznenadni zahtjev navela je da je predraspravni sudac tjedan dana prije početka suđenja usmenim nalogom ograničio tužiteljstvu broj svjedoka koje može izvesti i vrijeme koje mu je na raspolaganju za izvođenje dokaza optužbe.

Delić je optužen da nije poduzeo nužne i razumne mjere da kazni počinitelje pogubljenja zarobljenih civila i vojnika, Hrvata koji su se predali u selima Maline i Bikoši u općini Travnik, javlja Hina.

Također je optužen da nije spriječio mučenje, premlaćivanje, ubojstva i odrubljivanja glava vojnika vojske bosanskih Srba koje su počinili njegovi podređeni u logoru Kamenica u srednjoj Bosni. Optužen je i da nije spriječio silovanje triju žena koje su također izvršili njegovi podređeni u logoru Kamenica.

Rasim Delić jedan je od najviših vojnih zapovjednika Armije Bosne i Hercegovine kojem će se suditi pred Međunarodnim sudom.

Optužen je 16. veljače 2005. u četiri točke za kršenja ratnih zakona i običaja, a dobrovoljno se predao 27. veljače. U svibnju te godine privremeno je pušten na slobodu u Bosnu i Hercegovinu, a u pritvor ICTY-ja vratio se 25. lipnja 2007.

Tužiteljstvu je dodijeljeno 170 sati, odnosno približno 40 dana suđenja za izvođenje dokaza, uključujući svjedočenja najviše 55 svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: