{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY: Suđenje Rasimu Deliću počet će u ponedjeljak 9. jula

F
6.7.2007. u 17:42
0
0
ICTY: Suđenje Rasimu Deliću počet će u ponedjeljak 9. jula
0
ICTY: Suđenje Rasimu Deliću počet će u ponedjeljak 9. jula
Suđenje Rasimu Deliću, bivšem zapovjedniku Armije Bosne i Hercegovine, počet će u ponedjeljak 9. jula u 14.15 sati u sudnici broj jedan, saopćeno je u petak iz Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
Odbrana bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH Rasima Delića, optuženog za zločine nad Hrvatima i Srbima počinjene u ratu 1993.-1995. usprotivila se u petak pred Haškim sudom prijedlogu tužilaštva da suđenje Deliću bude ustupljeno pravosuđu BiH.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte u četvrtak je iznenada podnijela zahtjev da se suđenje Deliću ustupi Sudu BiH u Sarajevu.

Delićeva advokatica Vasvija Vidović usprotivila se na raspravi u petak tome zahtjevu Del Ponte naglašavajući da bi u interesu pravde i pravovremenog provođenja sudskog procesa Deliću morao suditi Haški sud.

Vidović je upozorila kako bi u slučaju da proces bude prebačen u Sarajevo, general Delić bio prinuđen da na suđenje čeka još najmanje 10 mjeseci.

Delićeva odbrana podsjetila je i da je on bio prvi čovjek Armije BiH u vrijeme obuhvaćeno optužnicom, a da se, po pravilima ICTY-a, pravosuđima u bivšoj Jugoslaviji mogu ustupati samo suđenja optuženima nižega i srednjeg ranga.

Nasuprot ocjeni iz zahtjeva Del Ponte da zločini za koje je optužen Delić nisu dovoljno ozbiljni da suđenje bude pred ICTY-em, kao i da je njegova uloga u počinjenju zlodjela bila "minimalna", odbrana ističe da su zločini iz optužnice "izuzetno ozbiljni".

Branitelji generala Delića upozorili su i da bi prebacivanje suđenja u Sarajevo moglo "proizvesti negativnu političku atmosferu", budući da javnost u bivšoj Jugoslaviji očekuje da ICTY sudi optuženicima najvišeg ranga.

Kao razlog za podneseni zahtjev Del Ponte navodi to što je sudsko vijeće ICTY-a ograničilo broj svjedoka optužbe na 55, kao i trajanje dokaznog postupka Tužilaštva. Ona je ocijenila da zbog toga neće moći da izvodi dokaze o zločinima pripadnika Armije BiH nad hrvatskim zarobljenicima u selima Maline i Bikoši kod Travnika 1993. godine.

Po ocjeni glavne tužiteljice proces tako smanjenog obima ispunjava uvjete da bude ustupljen pravosuđu BiH, prenijela je Beta.

General Delić se dobrovoljno predao ICTY-u u februaru 2005. i izjavio je da nije kriv, a zatim je pušten na privremenu slobodu sa koje se prošle sedmice vratio u pritvor u Scheveningenu.

Prema optužnici, koja mu na teret stavlja ubistva, okrutno postupanje i silovanje, Delić "nije poduzeo nužne i razumne mjere da kazni počinitelje pogubljenja zarobljenih bosanskih Hrvata i vojnika HVO-a koji su se predali u selima Maline i Bikoši u općini Travnik u srednjoj Bosni".

Također "nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi mučenje, premlaćivanja, ubistva i odrubljivanja glava koje su počinili njegovi potčinjeni u zatočeničkom objektu za zarobljene vojnike vojske bosanskih Srba (VRS) - logoru Kamenica koji se nalazio u dolini Gostovići, oko 10 kilometara južno od Zavidovica u srednjoj Bosni".

Deliću se na teret stavlja i što nije ništa uradio da spriječi silovanje triju srpskih žena koja su počinili njegovi vojnici u logoru Kamenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: