BiH
0

ICTY slučaj Paška Ljubičića prebacio Sudu BiH

FENA
Slučaj Paška Ljubičića prepušta se Sudu Bosne i Hercegovine, a optuženika tamo treba prebaciti u roku trideset dana, saopćio je u srijedu Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Haagu.

Bosanski Hrvat Ljubičić je optužen za zločine počinjene od januara do jula 1993. protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini.

Prema optužnici, Ljubičić je kao zapovjednik 4. bataljona vojne policije Hrvatskog vijeća obrane sa svojim ljudima izveo u proljeće 1993. niz napada na Vitez i susjedna sela. Prema saopćenju ICTY-a, ubili su više od stotinu bošnjačkih civila, mnoge zatvorili i zlostavljali, i uništavali bošnjačku imovinu, između ostalog i dvije džamije u selu Ahmićima.

Ljubičić je optužen za progon, ubistvo, nasilje, uništavanje koje nije vojno opravdano, uništavanje ili namjerno oštećivanje vjerskih ili školskih objekata, pljačku javne ili privatne imovine te okrutno ponašanje.

Prema saopćenju, ICTY je 12. aprila 2006. odlučio prepustiti taj slučaj BiH. Odbrana se žalila 9. maja, a u najnovijoj se odluci kaže da je "žalbeno vijeće odbacilo Ljubičićevu žalbu i potvrdilo odluku o prepuštanju slučaja Sudu BiH".

ICTY je dosad prebacio šestero optuženih na suđenje u BiH, a jedan slučaj s dvojicom optuženika (generali Rahim Ademi i Mirko Norac) prepustio je Hrvatskoj, kaže se u saopćenju i objašnjava da je ta praksa u skladu s ICTY-jevom strategijom za završetak rada prema kojoj on sudi najvišim čelnicima, a niže može prepustiti odgovarajućem nacionalnom pravosuđu.