BiH
0

ICTY: Šešelj udaljen sa statusne konferencije

FENA
DANI
DANI
Vođa radikala Vojislav Šešelj udaljen je u srijedu sa statusne konferencije u Haškom tribunalu (ICTY) jer je, kako smatra sudsko vijeće, uporno ometao postupak, pa ga je u nastavku zastupao advokat u pripravnosti David Hooper.

Na samom početku statusne konferencije Šešelj je insistirao da predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie udalji ili njega ili Hoopera iz sudnice, jer "u sudnici nema mjesta za obojicu".

"Meni je psihički nepodnošljivo da trpim Hoopera i O'Sheu. Moja odbrana je nemoguća dok su oni u sudnici", istakao je Šešelj.

On je, kao i na prethodnoj statusnoj konferenciji, ponovio da je Hooper "špijun i lažov" koji ometa njegovu odbranu.

Sudac Orie upozorio je više puta Šešelja da će ga udaljiti iz sudnice ako nastavi ometati postupak, prenijele su agencije.

Orie je rekao Šešelju da ako se ne slaže s nekom odlukom, ima na raspolaganju pravne lijekove, ali da to svakako nisu ometanje rada i reda.

Šešelj je zatražio da bude udaljen i da ga više nikad ne dovedu u sudnicu ukoliko Hooper bude sjedio u njoj, nakon čega je sudac Orie odlučio da Šešelj zbog ometanja postupka bude udaljen.

Vođa srpskih radikala optužen je za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini počinjne od 1991. do 1995. godine.