BiH
0

ICTY proglasio završetak sudskog procesa protiv Miloševića

FENA
Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije (ICTY) u utorak je zvanično zaključio sudski proces koji se vodio protiv Slobodana Miloševića zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, nakon smrti optuženika.

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u utorak je je službeno obustavilo postupak protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je 11. marta, u 65. godini, umro od posljedica srčanog udara u pritvoru UN-a u Scheveningenu.

"Raspravno vijeće je obaviješteno o smrti optuženog Slobodana Miloševića. Mi izražavamo žaljenje što je umro. Mi takođe žalimo što je njegova prijevremena smrt lišila njega, ali sve ostale, presude po navodima optužnice", rekao je predsjedavajući sudija Patrick Robinson, na kratkoj sjednici, prenosi Hina.

Sudija Robinson zahvalio je svim sudionicima "dugog i teškog suđenja" koje je trajalo duže od četiri godine, uključujući tužioce, sudski postavljene branioce i brojne svjedoke optužbe i odbrane, koji su pomogli sudskom vijeću u razmatranju brojnih pitanja.

Na posljednoj, 447. sjednici na suđenju učestvovali su pored sudija Robinsona, O Gon Kwana i Iaina Bonomya, glavna tužiteljica Carla del Ponte, predmetni tužilac Geoffrey Nice, Miloševićevi sudski postavljeni branioci Steven Kay i Gillan Higgins te "prijatelj suda" Timoty McCormack.

Nedovršeno suđenje Miloševiću, optuženom u 66 tačaka za genocid u BiH, zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i na Kosovu, trajalo je, s prekidima, od 12. februara 2002. do 1. marta 2006. godine.

Rezultati obdukcije obavljene 11. marta su pokazali da je Milošević, koji je bolovao od viskog krvnog tlaka i srčanih smetnji, umro od posljedica "infarkta miokarda" odnosno srčanog udara.