BiH
0

ICTY: Počela završna faza odbrane na suđenju Krajišniku

FENA
Na suđenju ratnom predsjedniku parlamenta Republike Srpske Momčilu Krajišniku, koje pred Haškim sudom (ICTY) traje već treću godinu, počela je završna faza dokaznog postupka odbrane tokom koje će u iduća tri mjeseca iskaze dati 10 "prioritetnih svjedoka" i sam optuženi, javila je Hina.

Završna faza odbrane otvorena je svjedočenjem Nikole Poplašena, koji je devedesetih bio član glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), a koji je danas govorio o predratnim zbivanjima u BiH 1991., "preglasavanju" srpskih predstavnika u skupštini, njihovu odvajanju, osnivanju srpske skupštine i vlade, te na kraju srpskog entiteta u BiH.

Govorio je o širenju straha i napetosti, naoružavanju Bošnjaka, osnivanju Patriotske lige, Zelenih beretki, blokadi Sarajeva u kojem je radio kao profesor na Fakultetu političkih nauka, te uspostavi srpskih tijela vlasti na Palama.

Poplašen je opisao svoj rad na osnivanju ogranaka SDS-a u svim općinama u BiH, svakodnevnu suradnju s Nikolom Koljevićem i svoju ulogu u stvaranju srpskog radija i televizije na Palama.

Krajišnik bi trebao svjedočiti u svom predmetu od 11. aprila punih 20 dana, a za protuispitivanje je predviđeno razdoblje od 15. maja do 2. juna, kada treba završiti postupak odbrane.

Krajišnika, koji je ranije bio optužen zajedno s Biljanom Plavšić, tereti se za genocid, istrebljenje, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubistva, deportacije, nehumano postupanje počinjeno protiv Bošnjaka i Hrvata u BiH. Djela za koja je optužen počinio je kao jedna od ključnih sudionika udruženog zločinačkog pothvata srpskog vodstva s ciljem etničkog čišćenja velikog dijela teritorija BiH radi pripajanja jedinstvenoj srpskoj državi, stoji u optužnici.

Suđenje je počelo 3. februara 2004. pred raspravnim vijećem kojim predsjedava španski sudac Alphonse Orie. Tužiteljstvo je završilo s izvođenjem svojih dokaza 22. jula 2005., a odbrana je počela s izvođenjem dokaza 10. oktobra prošle godine.