BiH
0

ICTY: Optužbi i odbrani šestorice Hrvata po godinu dana za izvođenje dokaza

FENA
Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) pred kojim će se voditi proces šestorici Hrvata iz BiH, u utorak je odlučilo izvođenje dokaza optužbe ograničiti na rok od godinu dana, a svim braniocima zajedno dati na raspolaganje isto vrijeme za dokazni postupak odbrane.

"Izvođenje dokaza optužbe ograničeno je na rok od jedne godine u kojoj ima 46 radnih sedmica ili 920 sati suđenja. Tužilaštvo će imati 400 sati za glavno i dodatno ispitivanje svjedoka, a vijeće u ovoj fazi vijeće neće ograničavati vrijeme za unakrsno spitivanje obrane'', kazao je predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti.

Šestorica branilaca "zajedno će imati na raspolaganju jednaku količinu vremena kao i optužba. Vrijeme će se morati ravnomjerno rasporediti ili na osnovu dogovora advokata u predmetu", rekao je sudija. Antonetti je naglasio kako će "vijeće vrlo rigorozno voditi računa o stvarnom trošenju vremena".

Također je odlučeno da se problem zastupanja optuženog Valentina Ćorića, koji je otkazao punomoć braniocu Tomislavu Jonjiću, riješi tako da Jonjić ostane angažiran u predmetu u iduća dva mjeseca kao branilac po službenoj dužnosti dok Ćorić ne izabere novog odvjetnika. Jonjićev zahtjev da odmah bude isključen iz predmeta, na kojem je radio dvije godine, odbijen je.

Vijeće je odlučilo da odbrane šestorice optuženih ubuduće moraju podneske ulagati zajednički, a ne svaka posebno, te da oni koji ne sudjeluju u određenom podnesku to moraju popratno obrazložiti.

Odlukom o rasporedu suđenja vijeće je prihvatilo vremenske parametre koje je prethodno sugerirala glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte, izloživši plan optužbe da se njihov dokazni postupak dovrši za godinu dana.

Michael Karnavas, branilac prvooptuženog Jadranka Prlića, izrazio je razočaranost odlukom, procijenivši da će se odbrana suočiti s velikim teškoćama u njenoj provedbi.

Današnja sjednica protekla je u oštrom sučeljavanju branilaca i Del Ponte, pri čemu su oni kritikovali optužnicu i tražili znatne izmjene, a tužiteljica insistirala da optužnica ostaje kakva je, pozivajući se na mandat Vijeća sigurnosti UN-a.

Vijeće je odobrilo zahtjev Slobodana Praljka da nakon uvodne riječi optužbe, održi ''multimedijalnu prezentaciju'' u kojoj će iznijeti svoje viđenje rata i inkriminacija za koje se tereti. Suđenje će početi danas poslijepodne iznošenjem uvodne riječi optužbe, a Praljak će svoju prezentaciju održati u četvrtak.

"To će biti ekspeditivno, brzo, informativno i povezano sa svim aspektima ovog predmeta'', najavio je Praljak.

Jadranko Prlić, Valentin Ćorić, Bruno Stojić, Berislav Pušić, Milivoj Petković i Praljak optuženi su za etničko čišćenje Bošnjaka na teritoriju Herceg-Bosne 1993/94.