{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY: Momčilo Krajišnik svjedok vlastite odbrane

F
25.4.2006. u 19:30
0
0
ICTY: Momčilo Krajišnik svjedok vlastite odbrane
0
ICTY: Momčilo Krajišnik svjedok vlastite odbrane
Bivši predsjednik Skupštine Republike srpske Momčilo Krajišnik, optužen za genocid i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini, u utorak je sa optuženičke prešao na klupu za svjedoke kako bi dao iskaz u svoju vlastitu odbranu.
Krajišnik je još prije godinu dana sâm zahtijevao da bude ključni svjedok na vlastitom suđenju i sudsko vijeće mu je to odobrilo, izvještava iz Haaga dopisnik Radija Deutsche Welle.

Očekivalo se da će Momčilo Krajišnik s optuženičke prijeći na klupu za svjedoke na samom početku jutrošnjeg zasjedanja - u devet sati - ali su taj trenutak sve do podne odgodila različita proceduralna i formalna pitanja.

Krajišnikov branitelj engleski advokat Nicholas Stewart započeo je ispitivanje svog branjenika na osnovu izjave koju je napisao zajedno s optuženim. U 45 tačaka te izjave Krajišnik daje osnovne biografske podatke o sebi i objašnjava kako je upoznao čelne ljude Srpske demokratske stranke (SDS) i ušao u politički život.

Rekao je da je sreo Radovana Karadžića 1983. godine, ali u privatnim, nepolitičkim okolnostima. Tada je bio jedan od direktora finansijskih službi "Energoinvesta", a Karadžić je honorarno radio u ambulanti toga velikog sarajevskog preduzeća.

Pošto je pomogao Karadžiću oko dobijanja kredita za izgradnju stambeno-poslovnog prostora, optužen je zajedno s njim za malverzacije i osuđen na kaznu zatvora. Po njegovoj izjavi, oslobođen je krivice u toj aferi 1989. godine.

Nije se uopće bavio politikom sve do sredine 1990. kad se učlanio u SDS stranku na njenoj osnivačkoj skupštini 12. jula te godine.

Osim učešća u radio i TV emisijama, u kojima je zastupao SDS, nije imao nikakvoga drugog političkog angažmana, ali je poslije prvih višestranačkih izbora u BiH 1990. godine, kad su pobijedile nacionalne stranke, predložen kao kandidat SDS-a za predsjednika Skupštine RBiH. Otada počinje njegov politički put koji je završen hapšenjem i prebacivanjem u pritvor Haškog tribunala u Scheveningenu u aprilu 2000.

Do kraja zasjedanja u utorak iscrpljena su pitanja u vezi sa 45 tačaka Krajišnikove uvodne izjave.

U sljedećih mjesec dana, koliko bi moglo trajati svjedočenje, branitelj Stewart i njegov tim nastojat će da ospore navode optužnice koja Krajišnika tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U 37 bh. općina Bošnjaci i bosanski Hrvati su 1992. godine, prema optužnici, bili izloženi "ubijanju, zatočavanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, nehumanim uvjetima života u zatočeničkim logorima i prisilnom radu", za šta, tvrde tužitelji, snosi odgovornost optuženi pošto je u to vrijeme bio na jednoj od najviših funkcija u Republici srpskoj, to jest predsjednik Skupštine bosanskih Srba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: