BiH
0

ICTY: Miloševićev tužilac navodno optužen za "seksualno uznemiravanje"

FENA
Britanski pravnik Geoffrey Nice, koji je bio glavni tužilac na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, navodno se nalazi pod istragom zbog optužbi za "seksualno uznemiravanje", ali je tu informaciju glasnogovornik tužilaštva ICTY-a u srijedu odbio komentarisati.

Na sedmičnom brifingu za novinare u Haškom sudu glasnogovorniku Antonu Nikiforovu postavljeno je pitanje o istrazi nad Niceom zbog "seksualnog uznemiravanja", ali je on odgovorio kako to ne može komentarisati te preporučio novinarima da se obrate "Odjelu za kadrovske poslove UN-a u New Yorku".

Potvrdio je kako Nice više ne radi u Tužilaštvu ICTY-a, da je s njim raskinut ugovor, kao i da je ukinuta dužnost "glavnog raspravnog tužioca" koju je Nice obavljao.

Nice je bio angažovan u ICTY-u samo radi suđenja Miloševiću, a nakon što je taj slučaj zaključen, ugovor više nije obnavljan, rekao je Nikiforov.

Na pitanje kako će Tužilaštvo reagovati ako se obećanje vlasti u Beogradu o izručenju optuženog Ratka Mladića do kraja aprila ponovo izjalovi, Nikiforov je kazao, prenosi Hina, kako to neće komentarisati do kraja mjeseca, a novu procjenu saradnje Beograda s ICTY-em najavio je za početak maja.