{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY: Mejakić, Gruban, Fuštar i Knežević prebačeni u BiH

F
9.5.2006. u 15:55
0
0
ICTY: Mejakić, Gruban, Fuštar i Knežević prebačeni u BiH
0
ICTY: Mejakić, Gruban, Fuštar i Knežević prebačeni u BiH
Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević u utorak su prebačeni iz pritvora Haškog suda (ICTY) u Bosnu i Hercegovinu gdje će im se suditi pred državnim sudom u Sarajevu.
Četvorica bosanskih Srba optužena su za niz ratnih zločina počinjenih protiv bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba u logorima Omarska i Keraterm u blizini Prijedora, u sjeverozapadnoj BiH tokom rane faze sukoba u Bosni koji je trajao od 1992. do 1995.

Konkretno, optuženi su za zatočenje u nehumanim uvjetima, ubijanje, premlaćivanje, seksualno zlostavljanje, šikaniranje, ponižavanje i psihološko zlostavljanje nesrba u logorima između maja i augusta 1992., saopćeno je iz ICTY-a.

Navodi se da je Željko Mejakić u to vrijeme bio komandant logora Omarska, da je Momčilo Gruban bio komandir smjene u logoru Omarska, a da je Dušan Fuštar istu dužnost obavljao u logoru Keraterm. Prema optužnici Duško Knežević, po svemu sudeći, nije obavljao zvaničnu dužnost ni u jednom od logora, ali je imao dovoljna ovlaštenja da po volji ulazi u logore i izlazi iz njih.

Vijeće za prosljeđivanje ICTY-a je 20. jula 2005. donijelo odluku da predmet bude proslijeđen BiH u skladu s pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima ovog suda. I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na odluku, a tužilaštvo je svoju žalbu kasnije povuklo. Žalbeno vijeće je 7. aprila 2006. odobrilo prosljeđivanje.

Partnerstvo sa sudovima u bivšoj Jugoslaviji ključni je dio strategije okončanja rada ICTY-a. Dok se najvišim rukovodiocima sudi pred u Haagu, predmeti optuženih srednjeg i nižeg ranga mogu biti proslijeđeni nadležnim nacionalnim sudovima.

ICTY je prebacio šest optuženih na suđenje u BiH, a jedan predmet koji se odnosi na dvojicu optuženih proslijeđen je Hrvatskoj.

Od osnivanja 1993. ICTY je optužio 161 osobu za ratne zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Do danas su zaključeni postupci protiv 97 osoba. Šest optuženih osoba još je na slobodi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: