BiH
0

ICTY: Mejakić, Gruban, Fuštar i Knežević prebačeni u BiH

FENA
Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević u utorak su prebačeni iz pritvora Haškog suda (ICTY) u Bosnu i Hercegovinu gdje će im se suditi pred državnim sudom u Sarajevu.

Četvorica bosanskih Srba optužena su za niz ratnih zločina počinjenih protiv bosanskih Muslimana, bosanskih Hrvata i drugih nesrba u logorima Omarska i Keraterm u blizini Prijedora, u sjeverozapadnoj BiH tokom rane faze sukoba u Bosni koji je trajao od 1992. do 1995.

Konkretno, optuženi su za zatočenje u nehumanim uvjetima, ubijanje, premlaćivanje, seksualno zlostavljanje, šikaniranje, ponižavanje i psihološko zlostavljanje nesrba u logorima između maja i augusta 1992., saopćeno je iz ICTY-a.

Navodi se da je Željko Mejakić u to vrijeme bio komandant logora Omarska, da je Momčilo Gruban bio komandir smjene u logoru Omarska, a da je Dušan Fuštar istu dužnost obavljao u logoru Keraterm. Prema optužnici Duško Knežević, po svemu sudeći, nije obavljao zvaničnu dužnost ni u jednom od logora, ali je imao dovoljna ovlaštenja da po volji ulazi u logore i izlazi iz njih.

Vijeće za prosljeđivanje ICTY-a je 20. jula 2005. donijelo odluku da predmet bude proslijeđen BiH u skladu s pravilom 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima ovog suda. I tužilaštvo i odbrana su uložili žalbe na odluku, a tužilaštvo je svoju žalbu kasnije povuklo. Žalbeno vijeće je 7. aprila 2006. odobrilo prosljeđivanje.

Partnerstvo sa sudovima u bivšoj Jugoslaviji ključni je dio strategije okončanja rada ICTY-a. Dok se najvišim rukovodiocima sudi pred u Haagu, predmeti optuženih srednjeg i nižeg ranga mogu biti proslijeđeni nadležnim nacionalnim sudovima.

ICTY je prebacio šest optuženih na suđenje u BiH, a jedan predmet koji se odnosi na dvojicu optuženih proslijeđen je Hrvatskoj.

Od osnivanja 1993. ICTY je optužio 161 osobu za ratne zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Do danas su zaključeni postupci protiv 97 osoba. Šest optuženih osoba još je na slobodi.