{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY konačno oslobodio Sefera Halilovića

F
16.10.2007. u 16:32
0
0
ICTY konačno oslobodio Sefera Halilovića
0
ICTY konačno oslobodio Sefera Halilovića
Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) konačno je u utorak u žalbenom postupku oslobodilo Sefera Halilovića, bivšeg generala Armije BiH, optuženog za ratne zločine zbog masakra nad hrvatskim civilima u BiH 1993. godine.
"Žalbeno vijeće odbacuje tužiteljeve motive za žalbu" i potvrđuje "oslobađanje Sefera Halilovića" izrečeno na prvostepenoj instanci, izjavio je turski sudac Mehmet Guney, prenosi AFP.

Tužitelj je zaključio da su suci na prvostepenoj instanci pogriješili, ocijenivši da komandant štaba nije imao "stvarnu kontrolu nad počiniteljima zločina" u selu Grabovica na jugu BiH u septembru 1993.

On nije uspio dokazati da je Sefer Halilović imao kontrolu nad vojnicima vojske BiH raspoređenih u Grabovici, selu koje se nalazi 30 kilometara sjeverno od Mostara, saopćilo je Žalbeno vijeće.

U "operaciji Neretva" kojom je trebalo da se okonča blokada koju je u gradu Mostaru držala hrvatska vojska, bosanske trupe su ubile 33 hrvatska civila u Grabovici i 28 civila i jednog ratnog zatvorenika u selu Uzdol, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je 16. decembra 2005. podnijelo najavu žalbe na presudu. Zatim je 1. marta 2006. podnijelo žalbeni podnesak.

Žalbeni pretres održan je 10. i 11. jula 2007.

Odbrana nije uložila žalbu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: