BiH
0

ICTY: Iduće sedmice šest suđenja

FENA
ICTY
ICTY
U Haškom sudu (ICTY) sljedeće sedmice bit će nastavljeno šest suđenja za zločine u bivšoj Jugoslaviji tokom 1990-tih, među kojima je i Milanu Milutinoviću i petorici bivših dužnosnika Srbije i Jugoslavije.

Bivši predsjednik Srbije Milutinović i nekadašnji dužnosnici i vojni i policijski generali Srbije i Jugoslavije Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Sreten Lukić i Vladimir Lazarević optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Njima bi suđenje trebalo da bude nastavljeno u petak 22. juna.

Suđenje će biti nastavljeno i jednom od zapovjednika tzv. OVK-a Ramushu Haradinaju i dvojici njegovih saradnika koji se terete za zločine protiv Srba, Roma i "nepodobnih" Albanaca na Kosovu u periodu od 1. marta do 30. septembra 1998.

U haškoj sudnici nastavit će se suđenje i bivšim oficirima Vojske RS-a (VRS) optuženim za zločine u Srebrenici jula 1995. - Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveri i Vinku Pandureviću.

Suđenje se nastavlja i bivšem zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomiru Miloševiću, optuženom za ubistva, teroriziranje i napade na civile snajperskim djelovanjima i granatiranjem Sarajeva.

Proces se nastavlja i protiv Jadranka Prlića i još pet dužnosnika tzv. Herceg-Bosne - Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Oni su optuženi za kršenje zakona i običaja rata i za zločine protiv čovječnosti tokom sukoba u BiH.

Nastavit će se i suđenje bivšem ministru unutarnjih poslova Makedonije Ljubetu Boškoskom i bivšem inspektoru u jedinici za sigurnost predsjednika u makedonskom ministarstvu unutrašnjih poslova Johanu Tarčulovskom.

Njih dvojica su optužena za ubistva, bezrazložno uništavanje sela i gradova i za okrutno postupanje 12. augusta 2001. u selu Ljuboten, sjeverno od Skoplja.