|

ICTY: Danas završna riječ optužbe na suđenju Krajišniku

ICTY: Danas završna riječ optužbe na suđenju Krajišniku
0
F
FENA
29.8.2006. u 10:58
0
komentara
0

dijeljenja
ICTY: Danas završna riječ optužbe na suđenju Krajišniku
Završnim riječima optužbe i odbrane ove sedmice će biti zaključeno suđenje Momčilu Krajišniku, bivšem političkom lideru bosanskih Srba, optuženom za genocid u BiH 1991. i 1992. godine.
Danas poslijepodne svoje završne argumente iznijet će zastupnici tužbe, a u srijedu će riječ dobiti njegova odbrana, javlja dopisnik DW-a.

Suđenje Krajišniku je počelo 3. februara 2004., gotovo četiri godine nakon što su ga uhapsile međunarodne snage stacionirane u BiH. U uvodnoj riječi tužilac Amerikanac Mark Harmon naveo je da se Krajišnik, uz kršenje zakona i običaja rata i zločine protiv čovječnosti, tereti i za najteži zločin u nadležnosti ICTY-a - genocid.

Bio je optužen zajedno s Biljanom Plavšić za učešće u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", čiji je cilj bio potpuno ili djelimično uništenje nesrpskog stanovništva na područjima BiH koja su proglašena srpskim. Taj plan je, kako se navodi u optužnici, ostvarivan ubijanjem i istrebljenjem Bošnjaka i Hrvata u napadima na civilna naselja i fizičkim i psihičkim zlostavljanjem zatočenika u logorima, kao i njihovim progonom i deportacijom.

Kao jedan od čelnika Srpske demokratske stranke i predsjednik skupštine bosanskih Srba, Krajišnik je, navodi se u tužbi, imao "de facto kontrolu" nad snagama i političkim organima koji su izvršili te zločine.

Suoptužena Biljana Plavšić je prije početka suđenja Krajišniku priznala da je podržavala kampanju u kojoj su izvršena ubistva, zlostavljanja, deportacije, zatočavanja i uništavanja imovine Bošnjaka i bosanskih Hrvata, pa je njen predmet odvojen od Krajišnikovog i ona osuđena na 11 godina zatvora koje izdržava u Švedskoj.

Optužnica tereti Krajišnika za zločine u 37 bh. općina, za koje je znao jer se o njima raspravljalo i u Skupštini RS-a, čiji je predsjednik bio. Krajišnik je, dokazivali su tužioci, uz Radovana Karadžića, bio najpopularniji političar RS-a i gotovo istog autoriteta.

Dokazujući te navode, zastupnici tužbe su ispitali 93 svjedoka, dok je odbrana izvela samo 26, među kojima i samog optuženog.

Sudije će, počev od danas u 14.15 sati pa sljedeća tri dana saslušati završne argumente i tužbe i odbrane i presudu donijeti, kako je najavljeno, krajem septembra.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.