{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY: Blagojeviću 15 godina zatvora, Jokiću devet

F
9.5.2007. u 22:09
0
0
ICTY: Blagojeviću 15 godina zatvora, Jokiću devet
0
ICTY: Blagojeviću 15 godina zatvora, Jokiću devet
Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je potvrdilo presude kojima su bivši oficiri vojske bosanskih Srba (VRS) Vidoje Blagojević i Dragan Jokić proglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjena nad bosanskim muslimanima na području Srebrenice u julu 1995. godine, saopćeno je iz tog suda.
Vijeće je preinačilo osudu koja je Blagojeviću izrečena za saučesništvo u genocidu i u skladu s tim smanjilo mu kaznu na 15 godina zatvora. Draganu Jokiću je potvrđena kazna od devet godina zatvora.

Vidoja Blagojevića, bivšeg komandanta Bratunačke brigade VRS-a, Pretresno vijeće je 17. januara 2005. godine osudilo na 18 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je potvrdilo osuđujuće presude koje su Blagojeviću izrečene za pomaganje i podržavanje progona i za prisilno premještanje stanovništva bosanskih muslimana iz srebreničke enklave, kao i za pomaganje i podržavanje ubistava muškaraca i dječaka bosanskih muslimana počinjena u gradu Bratuncu.

Vijeće je odbilo sve žalbene osnove Tužilaštva koji se tiču Blagojevića, uključujući i osnov po kojem je Tužilaštvo tražilo da se poništi zaključak Pretresnog vijeća da Blagojević nije znao za masovna ubijanja u razdoblju između 12. i 14. jula 1995.

Žalbeno vijeće je odbilo nekoliko žalbenih osnova Blagojevića koje se tiču osuda za zločine, ali je smatralo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da je Blagojević kriv za saučesništvo u genocidu.

Žalbeno vijeće je izjavilo da se “nijedan razumni presuditelj činjenica ne bi uvjerio van svake razumne sumnje da je, ne znajući za masovna ubistva, Blagojević znao za genocidnu namjeru glavnih počinilaca samo na osnovu toga što je imao saznanja o drugim činjenicama koje su se ticale operacije prisilnog premještanja”.

Konstatujući da su “pritužbe Blagojevića na rad njegovog branioca uzrokovane njegovim vlastitim odbijanjem da komunicira s braniocem, kao i da izda instrukcije timu odbrane”, Žalbeno vijeće je odbilo Blagojevićev prvi žalbeni osnov u kojem je on tvrdio da njegovo suđenje nije bilo pravično.

Sudija Shahabuddeen je izrazio protivno mišljenje smatrajući da je Blagojevićev zahtjev za ponovo suđenje trebalo odobriti.

Dragana Jokića, bivšeg načelnika inženjerije Zvorničke brigade VRS-a, Pretresno vijeće je proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje istrjebljenja, ubistva i progona. Svi žalbeni osnovi odbrane i Tužilaštva koji se tiču Jokića su odbijeni i potvrđena je kazna od devet godina zatvora.

Žalbeno vijeće je smatralo “da je za Pretresno vijeće bilo razumno da zaključi kako je pomoć koju je Jokić pružio u svojstvu načelnika inženjerije prilikom raspoređivanja inženjerijske opreme i ljudstva radi operacija pokopa u Orahovcu / Pilici, odnosno na Vojnoj ekonomiji Branjevo i Kozluku, imala značajan uticaj na izvršenje masovnih pogubljenja na tim trima lokacijama.”

Do danas je ICTY za šest osoba izrekao pravosnažne presude u vezi s genocidom i drugim zločinima počinjenim u Srebrenici.

U toku je suđenje sedmorici optuženih, dok je postupak protiv trojice optuženih u pretpretresnoj fazi. Jedan predmet je na suđenje proslijeđen Bosni i Hercegovini.

Od šestorice optuženih koji su i dalje u bijegu - Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Zdravko Tolimir terete se za genocid u Srebrenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: