BiH
0

ICTY: Blagoje Simić prebačen u Britaniju da odsluži kaznu

FENA
Srbin iz Bosne i Hercegovine Blagoje Simić, osuđen u žalbenom postupku na 15 godina zatvora pred Haškim sudom (ICTY) prebačen je u Veliku Britaniju gdje će odslužiti kaznu, saopćeno je u utorak iz ovog suda.

Ovaj liječnik je bio politički lider Srba u Bosanskom Šamcu, gradu na sjeveru BiH u kojem je živjelo 17.000 Hrvata i Bošnjaka i isto toliko Srba prije nego što su ga osvojile srpske vojne snage u aprilu 1992.

Pretresno vijeće ICTY-a je Simića 17. oktobra 2003. proglasilo krivim i osudilo na 17 godina zatvora za progone nesrpskih civila u općini Bosanski Šamac u razdoblju od 17. aprila 1992. do 31. decembra 1993.

Nesrpski civili su bili lišeni slobode i zatočeni u nehumanim uvjetima: nisu imali dovoljno prostora, hrane i vode i bili su podvrgnuti mučenju, uključujući seksualno zlostavljanje, vađenje zuba i prijetnje pogubljenjem.

U presudi izrečenoj 26. novembra 2006. Žalbeno vijeće ICTY-a je konstatiralo kako Simić nije bio obaviješten da je optužen za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu sve dok optužba nije završila izvođenje svojih dokaza, zbog čega je suđenje bilo nepravično.

Žalbeno vijeće je također preinačilo Simićevu osuđujuću presudu za progone na osnovu okrutnoga i nehumanog postupanja u obliku mučenja i premlaćivanja.

Žalbeno vijeće je međutim potvrdilo Simićevu osuđujuću presudu za pomaganje i podržavanje progona u obliku protupravnih hapšenja i pritvaranja nesrpskih civila, zatočenja nesrpskih civila u nehumanim uvjetima, prisilnog rada bosanskih Hrvata i bosanskih Muslimana i prisilnog premještanja nesrpskih civila.

Žalbeno vijeće je konstatiralo da je nova karakterizacija Simićevog kažnjivog ponašanja i ukidanje osuđujuće presude za djela mučenja i premlaćivanja zahtijevalo i prilagođavanje kazne koja je smanjena na 15 godina, navodi se u saopćenju.