Uz podršku EU
2

ICMP sa 70.000 eura pomaže udruženja i organizacije nestalih osoba na Zapadnom Balkanu

N. V.
Foto: ICMP
Foto: ICMP
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je uz pomoć Evropske unije dodijelila 19 malih grantova udruženjima i organizacijama porodica nestalih osoba na Zapadnom Balkanu.

Ukupna vrijednost grantova je veća od 70.000 eura, a cilj je podržati učešće udruženja i organizacija u nastojanjima da se osigura odgovornost vlada iz regije u procesu pronalaženja i identifikacije osoba nestalih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

Bespovratna sredstva, koja je osigurala Evropska unija, predstavljaju podršku projektima koje provode organizacije porodica nestalih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije tokom jednogodišnjeg perioda.

“Uz finansijsku i političku podršku EU, ICMP će nastaviti pomagati porodicama nestalih da ostanu uključene u proces rješavanja pitanja nestalih i da nastave zagovarati svoja prava na pravdu, istinu i obeštećenje”, kazao je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

“Fondovi EU i sredstva drugih donatora omogućila su ICMP-u da pruži pomoć vlastima Zapadnog Balkana u procesu pronalaženja i identifikacije više od 70 procenata od ukupno 40.000 nestalih u sukobima. Nadamo se da će ovi grantovi pomoći porodicama nestalih da nastave zajedno raditi na osiguravanju prava porodica nestalih bez obzira na etničku pripadnost, religijsko opredjeljenje ili nacionalno porijeklo nestale osobe”, dodao je on.

Korisnici granta će sredstva iskoristiti za:

  • promoviranje i podržavanje aktivnog, nezavisnog, konstruktivnog i održivog učešća porodica nestalih osoba u procesu
  • davanje doprinosa u pravosudnim procesima i osiguravanja pune kompenzacije za žrtve i preživjele

  • poticanje saradnje između grupa preživjelih bez obzira na političke, etničke, religijske i sve druge razlike, kao i promoviranje nepristranih i nediskiminatornih pristupa rješavanju pitanja nestalih osoba i

  • promoviranje odgovornosti i transparentnosti u procesu pronalaženja nestalih osoba podržavanjem dijaloga i saradnje na rješavanju pitanja nestalih osoba između grupa koje okupljaju preživjele i žrtve i državnih institucija

ICMP-ov Program za Zapadni Balkan podržava regionalnu saradnju u procesu traganja za nestalima, uključujući i saradnju između organizacija civilnog društva, kao što je Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, s vladama i lokalnim organima vlasti.

ICMP podržava rad Grupe za nestale osobe, čiji su članovi domaće institucije za rješavanje pitanja nestalih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije.

Taj multilateralni mehanizam za rješavanje slučajeva nestalih osoba rezultat je petog samita Berlinskog procesa koji je 2018. godine održan u Londonu. Tada se 16 država iz EU i sa Zapadnog Balkana pozvalo na Deklaraciju ICMP-a o odgovornosti država u procesu rješavanja pitanja nestalih na način koji je u skladu s poštovanjem ljudskih prava i vladavinom zakona.

ICMP je pokrenuo primjenu najsavremenije tehnologije za analizu DNK i naprednih informatičkih rješenja za baze podataka u svrhu pronalaženja i identifikacije velikog broja nestalih osoba. Na taj način su do danas omogućili pronalaženje i identifikaciju više od 70 posto od oko 40.000 osoba čiji je nestanak prijavljen po okončanju sukoba na području zapadnog Balkana.

Grantovi dodijeljeni organizacijama i udruženjima s područja Zapadnog Balkana dio su aktivnosti "Jačanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu na rješavanju slučajeva osoba nestalih u sukobima tokom 1990-ih godina" koju finansira EU.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim procesima. Jedina je međunarodna organizacija koja radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.