Bez troškova za BiH
18

ICMP ne odnosi ništa iz BiH: Nastavljamo štititi podatke i pružati pomoć bh. građanima

Piše: Dž. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) preselila je DNK laboratoriju u Holandiju, koja je od marta u potpunosti funkcionalna. Iako Vijeće ministara BiH smatra da bi biološki uzorci građana BiH mogli biti zloupotrijebljeni premještanjem laboratorije u Hag, iz ICMP-ja tvrde da će i dalje jednako štititi lične podatke građana BiH.

Glasnogovornik ICMP-ja Saša Kulukčija govori nam kako će ICMP-jev regionalni ured u BiH nastaviti čuvati biološke uzorke iz regiona te pružati ostale vrste tehničke pomoći pri identifikaciji nestalih osoba u BiH.

"ICMP će primjenjivati iste Standardne operativne procedure, kao i najviše standarde u oblasti zaštite ličnih podataka. Svi krvni i postmortalni koštani uzorci koji su već obrađeni u ICMP-ju ostaju u BiH", rekao nam je Kulukčija.

Iz ICMP-ja ističu kako se nadaju da će BiH nastaviti svoj rad u skladu s Deklaracijom ICMP-a koja je potpisana 2014. godine te da će bh. vlasti konačno u potpunosti implementirati Zakon o nestalim osobama kako bi se zaštitila prava svih porodica nestalih na istinu, pravdu i reparacije, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili nacionalnu pripadnost.

"Nadamo se da će bh. nadležni organi nastaviti napore na pronalaženju preostalih 8.000 osoba nestalih u ratu te da će raditi na rješavanju pitanja pogrešnih identifikacija koje su izvršene prije nego što je ICMP 2001. uveo postupak identifikacije na osnovu DNK analize", kažu iz ICMP-ja.

Kulukčija dodaje i da vlasti u BiH trebaju provesti reformu Instituta za nestale osobe kroz izmjene i dopune Sporazuma o INO-u. Uz ovu i ranije navedene mjere, ističu iz ICMP-ja, stat će se ukraj zloupotrebi pitanja nestalih osoba u političke svrhe, naročito u periodu oko izbora.

Na pitanje hoće li procesi slanja koštanih uzoraka u Hag biti sporiji i skuplji za BiH, iz ICMP-ja nam odgovaraju da će preseljenje njihovog sjedišta povećati mogućnosti identifikacija zasnovanih na najsavremenijoj DNK tehnologiji, a i dalje će se vršiti bez ikakvih troškova za BiH.

Inače, ICMP će zadržati svoj regionalni ured za Zapadni Balkan u BiH, koji će nastaviti čuvati biološke uzorke iz regiona i pružati ostale vrste tehničke pomoći.

Pomoć ICMP-ja u DNK testiranju se finansira iz dobrovoljnih donacija i BiH ne snosi troškove testiranja. ICMP je od donatora osigurao sredstva kako bi BiH i dalje imala pristup ICMP-jevom sistemu DNK testiranja i nastavit će svoje napore na prikupljanju sredstava za aktivnosti u BiH.

Na kraju razgovora, glasnogovornik ICMP-ja podsjeća kako ova međunarodna organizacija više od 20 godina predvodi napore koji su omogućili pronalazak više od 70 posto od 32.000 nestalih osoba po završetku rata u BiH. Ovaj procent identifikacija je bez premca bilo gdje drugo u svijetu.

"ICMP je odigrao ključnu ulogu pružajući pomoć u razvoju institucionalnih kapaciteta u BiH za rješavanje pitanja nestalih osoba na način da se ne provodi diskriminacija na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti nestale osobe, odnosno pripadnosti određenoj zajednici ili uloge koju je nestala osoba imala u sukobu", istakao je Kulukčija.

Podsjećamo, iako iz ICMP-ja jasno tvrde da BiH neće imati nikakvih problema pri daljnjoj identifikaciji nestalih osoba u BiH, Vijeće ministara BiH usvojilo je početkom sedmice Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u vezi s odlukom ICMP-ja o premještanju DNK laboratorije u Hag u cilju postizanja sporazuma o tehničkoj saradnji s ovom organizacijom.

BiH traži da se, u skladu s domaćim i međunarodnim propisima, riješe pitanja zaštite ličnih podataka građana nad kojima nadzor mora imati BiH. Vijeće ministara BiH istaklo je u saopćenju za javnost da porodice nestalih osoba nisu ovlastile ICMP da podatke o njihovim bližnjim iznose van granica BiH.

Međutim, Kulukčija naglašava da ICMP ne odnosi ništa iz BiH te zadržava svoj regionalni ured u BiH koji će nastaviti svoje aktivnosti na istoj osnovi kao i do sada.