Veliki broj NN
6

ICMP: Moguće da su neki posmrtni ostaci pogrešno identifikovani prije uvođenja DNK analize

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Institut za nestale osobe BiH od 2013. godine počeo je rad na reviziji posmrtnih ostataka koji se nalaze u 12 mrtvačnica u BiH. Od tada do danas je identifikovano 115 osoba, a resocijacijom kostiju pronađeni su ostaci 948 osoba koje su ranije identifikovane.

Prema riječima Matthewa Hollidaya, šefa programa za Zapadni Balkan ICMP-a, ostalo je blizu 2.000 NN slučajeva na čijem se rješavanju treba raditi i dalje.

"Blizu 1.700 slučajeva je vezano za oružane sukobe u BiH. Imaju izolovani DNK profil koji se ne podudara s 8.000 referentnih uzoraka. Ovi rezultati upućuju na mogućnost pogrešnih identifikacija u periodu prije uvođenja DNK analize u proces identifikacije. Ovaj problem može se riješiti prikupljanjem većeg broja referentnih uzoraka od porodica koje su identifikaciju vršile vizuelnim prepoznavanjem", rekao je Holliday.

Matthew Holliday (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Matthew Holliday (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Revizija mrtvačnica rađena je po instrukciji Tužilaštva BiH, a ICMP je pružao tehničku podršku u radu forenzičkih antropologa, opreme, prikupljanja identifikacije, koordinacije s ostalim članovima radnih grupa te pripremi stručnih izvještaja za Tužilaštvo o pregledu svakog objekta.

"Postoji još 30.000 porodica čije referente uzorke imamo, a koje tragaju za blizu 8.000 nestalih osoba s cijele teritorije BiH. Ovaj proces traje više od 20 godina, nastavlja se i ne možemo procijeniti kada će se završiti. Ali porodice koje su dale uzorke neće ostati s praznim grobnicama", rekao je Holliday.

ICMP je u Hagu napravio novu laboratoriju u kojoj će se koristiti najnovija tehnologija za analizu DNK žrtava, a kojom će se šanse za identifikaciju žrtava uveliko povećati. Uzorci će se moći uzeti i od malo daljih rođaka.

Marko Jurišić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Marko Jurišić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Predsjedavajući Kolegija direktora ICMP-a BiH Marko Jurišić rekao je da je cilj revizije koja je pri kraju da se utvrde novi identiteti i stvarno stanje sa svih lokacija na kojima su vršene ekshumacije.

"Ovaj proces će trajati još dvije-tri godine i trebat će razumijevanje institucija vlasti BiH jer će nam za ovaj proces trebati znatna sredstva", rekao je Jurišić.

Cilj je identifikovati posmrtne ostatke kako bi ih porodice ukopale, a za one koji ne budu identifikovani bit će pohranjeni u mrtvačnici u RS-u koja je napravljena za trajno pohranjivane nestalih osoba.