{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICMP Institutu za nestale osobe dostavio 13 novih identifikacija ratnih žrtava

9.5.2018. u 17:06
6
0
ICMP Institutu za nestale osobe dostavio 13 novih identifikacija ratnih žrtava
6
ICMP Institutu za nestale osobe dostavio 13 novih identifikacija ratnih žrtava
Foto: D. Z./Klix.ba
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je Institutu za nestale osobe danas dostavila 13 novih izvještaja o podudaranju DNK. Obrada DNK profila je izvršena u ICMP-ovom novom laboratorijskom sistemu u Hagu.
"ICMP je preseljenje laboratorije okončao krajem decembra 2017. godine, a nova laboratorija je u potpunosti postala funkcionalna u rekordnom roku," izjavio je danas rukovodilac ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan, Matthew Holliday.

On je dodao kako ICMP nastavlja omogućivati kontinuiran pristup DNK testiranju i utvrđivanju podudarnosti bioloških uzoraka dostavljenih organima BiH bez ikakvih troškova za BiH, kao što to i radi od 2001. godine.

"Nema nikakve promjene u pogledu pomoći koju ICMP pruža BiH od trenutka kada je ICMP preselio svoje sjedište u Hag", naglasio je Holliday.

ICMP je 2014. godine postao sporazumom utemeljena međuvladina organizacija i u skladu sa Sporazumom o statusu i funkcijama ICMP-a, svoje je sjedište preselio u Hag. Sjedište ICMP-a uključuje i laboratorijski sistem za analizu DNK, koji je ponovo počeo s radom u martu 2018. godine. ICMP nastavlja pružati ključnu pomoć zemljama Zapadnog Balkana koje su pogođene sukobima u 1990-im u traganju za nestalim osobama putem svog Programa za Zapadni Balkan sa sjedištem u Sarajevu.

Do danas je ICMP pomogao u pronalaženju preko 70 posto od 40.000 osoba nestalih u regiji, što predstavlja uopće najveći broj osoba pronađenih nakon oružanog sukoba. ICMP namjerava nastaviti da pomaže zemljama Zapadnog Balkana u traganju za 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale. U Bosni i Hercegovini je od 30.000 nestalih osoba u 1995. godini, pronađeno više od 23.000 - omjer koji nigdje u svijetu do sada nije ostvaren.

Novi laboratorijski sistem ICMP-a uključuje sekvenciranje sljedeće generacije (Next Generation Sequencing, NGS), tehniku od koje se očekuje da će donijeti ekponencijalni rast mogućosti identifikacije na osnovu DNK. Istovremeno je ICMP uspio modernizirati proces u svojim novim objektima, omogućavajući efikasnije dolaženje do identifikacija.

Gosp. Holliday je istakao da ICMP također nastavlja pomagati BiH u ispunjavanju njezinih međunarodnih obaveza u pogledu provođena istraga u slučajevima nestalih osoba. U ICMP-ovim objektima u BiH će se nastaviti s prikupljanjem uzoraka iz regije, te pružanjem pomoći na lokacijama i u mrtvačnicama, kao i s drugim vidovima tehničke pomoći. Iste operativne procedure i najveće mjere zaštite podataka će se primjenjivati. Svi antemortalni i postmortalni uzorci iz BiH koji su već obrađeni će ostati u BiH. Svi novi uzorci će se vratiti u BiH nakon njihove obrade u laboratoriji.

Holliday je izrazio nadu da će Tehnički sporazum o saradnju između ICMP-a i INO-a biti uskoro potpisan, te da će BIH izvršiti izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine na način da Vijeće ministara preuzme punu odgovornost za Institut za nestale osobe.

Podsjećamo, ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njezin mandat je da osigura saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te da im pruža pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: