{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICMP Institutu za nestale osobe dostavio 13 novih identifikacija ratnih žrtava

9.5.2018. u 17:06
6
0
ICMP Institutu za nestale osobe dostavio 13 novih identifikacija ratnih žrtava
6
ICMP Institutu za nestale osobe dostavio 13 novih identifikacija ratnih žrtava
Foto: D. Z./Klix.ba
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je Institutu za nestale osobe danas dostavila 13 novih izvještaja o podudaranju DNK. Obrada DNK profila je izvršena u ICMP-ovom novom laboratorijskom sistemu u Hagu.
"ICMP je preseljenje laboratorije okončao krajem decembra 2017. godine, a nova laboratorija je u potpunosti postala funkcionalna u rekordnom roku," izjavio je danas rukovodilac ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan, Matthew Holliday.

On je dodao kako ICMP nastavlja omogućivati kontinuiran pristup DNK testiranju i utvrđivanju podudarnosti bioloških uzoraka dostavljenih organima BiH bez ikakvih troškova za BiH, kao što to i radi od 2001. godine.

"Nema nikakve promjene u pogledu pomoći koju ICMP pruža BiH od trenutka kada je ICMP preselio svoje sjedište u Hag", naglasio je Holliday.

ICMP je 2014. godine postao sporazumom utemeljena međuvladina organizacija i u skladu sa Sporazumom o statusu i funkcijama ICMP-a, svoje je sjedište preselio u Hag. Sjedište ICMP-a uključuje i laboratorijski sistem za analizu DNK, koji je ponovo počeo s radom u martu 2018. godine. ICMP nastavlja pružati ključnu pomoć zemljama Zapadnog Balkana koje su pogođene sukobima u 1990-im u traganju za nestalim osobama putem svog Programa za Zapadni Balkan sa sjedištem u Sarajevu.

Do danas je ICMP pomogao u pronalaženju preko 70 posto od 40.000 osoba nestalih u regiji, što predstavlja uopće najveći broj osoba pronađenih nakon oružanog sukoba. ICMP namjerava nastaviti da pomaže zemljama Zapadnog Balkana u traganju za 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale. U Bosni i Hercegovini je od 30.000 nestalih osoba u 1995. godini, pronađeno više od 23.000 - omjer koji nigdje u svijetu do sada nije ostvaren.

Novi laboratorijski sistem ICMP-a uključuje sekvenciranje sljedeće generacije (Next Generation Sequencing, NGS), tehniku od koje se očekuje da će donijeti ekponencijalni rast mogućosti identifikacije na osnovu DNK. Istovremeno je ICMP uspio modernizirati proces u svojim novim objektima, omogućavajući efikasnije dolaženje do identifikacija.

Gosp. Holliday je istakao da ICMP također nastavlja pomagati BiH u ispunjavanju njezinih međunarodnih obaveza u pogledu provođena istraga u slučajevima nestalih osoba. U ICMP-ovim objektima u BiH će se nastaviti s prikupljanjem uzoraka iz regije, te pružanjem pomoći na lokacijama i u mrtvačnicama, kao i s drugim vidovima tehničke pomoći. Iste operativne procedure i najveće mjere zaštite podataka će se primjenjivati. Svi antemortalni i postmortalni uzorci iz BiH koji su već obrađeni će ostati u BiH. Svi novi uzorci će se vratiti u BiH nakon njihove obrade u laboratoriji.

Holliday je izrazio nadu da će Tehnički sporazum o saradnju između ICMP-a i INO-a biti uskoro potpisan, te da će BIH izvršiti izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine na način da Vijeće ministara preuzme punu odgovornost za Institut za nestale osobe.

Podsjećamo, ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njezin mandat je da osigura saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te da im pruža pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: