Novi impuls za rad
7

ICMP donira opremu za DNK laboratoriju Federalnoj upravi policije

E.S.H.
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je darovala Federalnoj upravi policije širok spektar opreme koja će omogućiti unaprjeđenje forenzičkih kapaciteta policije u Bosni i Hercegovini.

Danas je u prostorijama ICMP-a rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Matthew Holliday predao zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu, propratnu dokumentaciju za opremu koja uključuje niz preciznih pipeta, centrifuge, UV-stratalinker te osnovnu laboratorijsku opremu i namještaj.

Ovim povodom Ensad Korman se zahvalio ICMP-u na donaciji opreme.

"Imajući u vidu finansijska ograničenja koja imamo u svom radu, ova oprema će biti novi impuls za naš rad i odmah ćemo je staviti u upotrebu", kazao je Korman.

Matthew Holliday je istaknuo da je jedan od ICMP-ovih ciljeva jačanje tehničkih forenzičkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini i sadašnja donacija Federalnoj upravi policije, nakon sličnih donacija Zavodu za sudsku medicine Republike Srpske (RS) 2017. i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2018. godine, pomoći će ispunjenju tog cilja. „Oprema koja je danas donirana koristit će se za rad kriminalističke policije i ojačati forenzičke kapacitete zemlje”, rekao je Holliday.

U skladu sa svojim globalnim mandatom, ICMP sarađuje s vladama na razvoju njihovih institucionalnih kapaciteta za efikasno i nepristrano rješavanje problema nestalih osoba. Ovog maja, tri djelatnika Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Ministarstva sigurnosti BiH (AFIV) pohađala su petodnevnu obuku u ICMP-ovoj DNK laboratoriji u Haagu. U junu ove godine, ICMP je održao radionicu pod nazivom "Najbolje prakse u ekshumaciji i pregledu ljudskih ostataka u Bosni i Hercegovini" u Banjoj Luci kako bi unaprIjedio kapacitete patologa i doktora sudske medicine u RS-u.

Holliday je napomenuo da će ICMP, uz podršku svojih donatora: EU, Švedske, Velike Britanije i USAID-a, nastaviti podržavati proces traženja osoba koje su nestale u sukobima. U Bosni i Hercegovini to je proces na državnom nivou zasnovan na zakonu i bez diskriminatornih praksi koji je već dao izvanredne rezultate.

"Od 31.000 osoba registrovanih kao nestale do 1995. godine, više od 23.000 je pronađeno, a ICMP će nastaviti pomagati vlastima u BiH u pronalasku preostalih 8.000 koji se još vode kao nestali", zaključio je Holliday.