BiH
0

ICMP: Četvrti sastanak predstavnika zemalja regiona o pitanju nestalih osoba

FENA
Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) organizirali su u Brčkom četvrti po redu sastanak predstavnika vlada Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH koji se bave pitanjem nestalih osoba.

Na sastanku su se po prvi put predstavili članovi Komisije za nestala lica Republike Crne Gore koja je formirana krajem marta ove godine i koja se danas po prvi put uključuje u regionalni aspekt međudržavne saradnje po pitanju nestalih osoba, saopćeno je iz ICMP-a.

Težište današanjeg sastanka bilo je na ulozi i podršci predstavnika vlasti udruženjima i porodicama nestalih u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Porodice nestalih su pokretačka snaga ovog procesa budući da su i najviše zainteresovani za njegovo rješavanje. U tom smislu naglašen je značaj uspostave bolje koordinacije između vladinih predstavnika, međunarodnih organizacija i udruženja porodica, kako bi se intenzivirala komunikacija, transparentnost i odgovornost.

"Ovo pitanje ljudskih prava još uvijek opterećuje društvo i mogući je izvor nestabilnosti. Trebamo zajedno raditi na istini o sudbini nestalih osoba i preuzeti odgovornost za proces", izjavila je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a.

Šef delegacije MKCK-a u BiH Henry Fournier je naglasio značaj ovakvih susreta za sve vlade u regionu.

Između ostalog, razgovaralo se o bilateralnom sporazumu o saradnji po pitanju ekshumacija između Republike Hrvatske i BiH, koji je trenutno u fazi uslaglašavanja.

"Ovaj sastanak je izuzetno bitan za Republiku Hrvatsku jer je pitanje sudbine nestalih osoba priorite za našu vladu", izjavio je Ivan Grujić, predsjednik Komisije za traženje nestalih osoba Republike Hrvatske.

"Ovi sastanci su značajni jer kroz ovakve susrete možemo doprinijeti da se ubrza proces i ublaže posljedice ratova", rekao je Gvozden Gagić iz Komisije za traženje nestalih Republike Srbije.

Na sastanku je predstavljen i novoformirani Institut za nestale osobe BiH (INO) koji je uspostavljne na osnovu Zakona o nestalim osobama BiH koji je usvojen u Parlamentu BiH krajem 2004. godine.

INO je nezavisno tijelo na državnom nivou koje će se baviti traženja nestalih osoba bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjersku pripadnost, što uključuje aktivnosti ekshumacija, identifikacija, te saradnje sa drugim organizacijama i institucijama koje se bave traženjem nestalih osoba.

Inače, Bosna i Hercegovina je prva država koja je donijela Zakon o nestalim osobama, kako bi se, zbog ozbiljnosti i veličine problema nestalih, osiguralo dugotrajno rješavanje pitanja traženja nestalih osoba i poštivanje prava njihovih porodica.

Jedan od bitnih zadataka INO-a je i uspostava Centralne evidencije o nestalim osobama. Usljed kompleksnosti prikupljanja evidencije o nestalim osobama i ažuriranja podataka, pitanje uspostave Centralne baze podataka predstavlja i centralno pitanje budućeg rada Instituta za nestale.

Prema podacima MKCK-a iz jula ove godine u Hrvatskoj se još uvijek vodi kao nestali 2.386 osoba, te na Kosovu 2.047.

Procjenjuje se da je u BiH potrebno ekshumirati i identificirati oko 13.500 osoba, navodi se u saopćenju ICMP-a.