BiH
0

ICMP: Češka republika podržava potragu za nestalima

FENA
Vlada Češke Republike najavila je da će osigurati sredstva za rad Međunarodne komisije za nestale osobe - ICMP - za 2008. godinu.

Donacija iznosi 600.000 čeških kruna ili 24.000 eura, saopćeno je danas iz ICMP-a.

"Sa zadovoljstvom širimo svoju donatorsku mrežu na podršku ICMP-u i njegovom značajnom radu kroz koji pomaže Bosni i Hercegovini da riješi problem osoba nestalih u sukobima iz 90-ih godina", riječi su ambasadora Češke Republike Jiříja Kuděle.

On je naglasio da ICMP ne samo da pomaže BiH da se izbori s teškom prošlošću nego i da doprinosi tome da se budućnosti okrene odgovorno i transparentno.

"ICMP je presretan da se Vlada Češke Republike pridružila grupi država koje pružaju finansijsku podršku našem radu i želimo izraziti najdublju zahvalnost za ovu velikodušnu donaciju", izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

ICMP nastoji osigurati suradnju vlada i drugih organa vlasti pri lociranju i identificiranju osoba nestalih tokom oružanih sukoba, drugih neprijateljskih djejstava ili kršenja ljudskih prava te im pružiti pomoć pri provođenju tih aktivnosti. Također podržava rad drugih organizacija, podstiče uključivanje javnosti u te napore i doprinosi u razvijanju odgovarajućih oblika komemoracije i iskazivanja poštovanja prema nestalim osobama. Među ostalim, ICMP pruža vladama tehničku pomoć pri lociranju i identifikovanju nestalih osoba, što uključuje upotrebu visoko sofisticirane opreme za analizu DNK i forenzičku podršku u oblastima arheologije i antropologije.

ICMP se finansira dobrovoljnim prilozima, donacijama i doprinosima vlada Kanade, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Svete Stolice, Islanda, Irske, Poljske, Italije, Holandije, Norveške, Švedske, Švajcarske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Fondacija Charles Stewart Mott finansira specijalni projekt.