BiH
0

ICJ: SCG "de jure" i "de facto" počinila genocid u BiH

FENA
Srbija i Crna Gora je preko svojih državnih tijela, vojske i policije, te kroz kontrolu koju je imala nad snagama bosanskih Srba "de jure" i "de facto" počinila genocid nad nesrpskim stanovništvom BiH 1992.-1995., rekao je u petak zastupnik BiH Alain Pellet u raspravi pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ).

Petoga dana rasprave po tužbi za genocid, kojom je BiH 1993. ustala protiv agresije tadašnje SRJ, francuski stručnjak Alain Pellet, bivši predsjednik Komisije UN-a za međunarodno pravo, izložio je elemente opće odgovornosti SCG za genocid.

"SCG je genocid počinila djelima i propustima svojih tijela, vojske i MUP-a Srbije 'de jure', a preko Vojske RS i paravojnih snaga i 'de facto'", rekao je Pellet.

"Vlasti u Beogradu htjele su stvoriti 'veliku Srbiju', a metod je bio genocid. VRS je bila samo 'prerušena' VJ, dok je RS tretirana kao teritorijalni produžetak SRJ", kazao je Pellet, ističući kao dokaz kontrole Beograda nad RS činjenicu da je izaslanstva bosanskih Srba na pregovorima u Daytonu vodio Slobodan Milošević.

"SCG je odgovorna za zavjeru da se počini genocid i za suučesništvo u genocidu, pružala je svu političku, financijsku i logističku pomoć snagama bosanskih Srba", rekao je.

Vlasti u Beogradu, na čelu s predsjednikom Miloševićem, davale su opće ali i vrlo precizne instrukcije počiniteljima genocida, te obučavale, naoružavale i plaćale snage koje su uništavale nesrbe u BiH, rekao je francuski stručnjak.

Naglasio je da je SCG odgovorna jer je naređivala, pomagala i podržavala genocid u BiH te da sud treba utvrditi postojanje njezine odgovornost prema međunarodnom pravu, njezine kaznene i građanske odgovornosti, po kojoj treba isplatiti odšetu BiH.

Dokazujući odgovornosti Beograda za genocid, Pellet je citirao presude ICTY-a, u kojima je utvrđivano postojanje međunarodnog sukoba, zatim presude samog ICJ-a poput one iz 1996. po tužbi Nikaragve protiv SAD, zbog podrške "kontrašima" koja u međunarodnom pravu služi kao mjerilo za utvrđivanje "efektivne kontrole" strane države nad snagama u sukobu.

Također je citirao presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu iz 2001., kojom je utvrđeno da je Turska odgovorna za tzv. Tursku republiku sjeverni Kipar, jer držanjem velikog broja svojih vojnika pokazuje da vlada tim dijelom otoka, pa odgovara ne samo za postupanje vojnika već i lokalne uprave.

"RS nije ništa više država nego sjeverni Kipar", ocijenio je.

Usmena rasprava u postupku trajat će do 9. maja, a presuda se očekuje do kraja godine.