BiH
0

ICJ: Nastavljeno svjedočenje u odbranu SCG od tužbe za genocid

FENA
Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu nastavljeno je izvođenje dokaza odbrane SCG u postupku po tužbi BiH za genocid, svjedočenjem bivšeg ministra unutarnjih poslova Srbije Dušana Mihajlovića.

Mihajlović je svjedočio o odnosima političkog čelništva tadašnje SR Jugoslavije i vodstva Republike Srpske od 1993. do 1997., kada je njegova stranka "Nova demokratija" u srbijanskoj vladi bila koalicijski partner Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) Slobodana Miloševića.

ICJ je novinarima odredio embargo na izvještavanje o sadržaju svjedočenja u sporu BiH protiv SCG do završetka iskaza posljednjeg svjedoka predviđenog za 28. mart.

Juče je pred 16-članim sudskim vijećem Suda pravde svjedočio Vladimir Miličević, koji je u ljeto 1995. kada je vojska RS izvršila genocid u Srebrenici, bio načelnik odjela za strance u policijskoj upravi grada Kruševca.

Tema njegova svjedočenja je tadašnji odnos vlasti SRJ prema bošnjačkim izbjeglicama, odnosno prihvat žena i djece izbjeglih s područja Srebrenice u opštini Kruševac u julu 1995.

SCG je do sada pred ICJ izvela šest od sedam predviđenih svjedoka i vještaka - bivšeg premijera i zamjenik premijera RS Vladimira Lukića i Vitomira Popovića, bivšeg komandanta UNPROFOR-a u BiH britanskog generala Michaela Rosea i ravnatelja Francuskog demografskog instituta Jean-Paula Sardona, te danas Mihajlovića i Miličevića.

Dokazni postupak odbrane u utorak će završiti iskazom bivšeg predsjednika vijeća savezne skupštine Dragoljuba Mićunovića.

Kao svjedoci tužilaca iskaze su dali Andras Riddlemayer, američki stručnjak za islamske vjerske objekte, koji je govorio o sistemskom razaranju džamija na područjima BiH pod srpskom kontrolom te britanski general Richard Dannatt, bivši komandant britanskog kontingenta UNPROFOR-a u BiH.

Glavna rasprava u postupku pokrenutom prije 13 godina u martu 1993., završiće drugim krugom iznošenja argumenata predstavnika dviju strana od 18. aprila do 9. maja.

Izricanju presude u prvom predmetu gdje se ICJ-a bavi kršenjem Konvencije UN-a o genocidu prethodiće višemjesečno vijećanje.