{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICJ: Britanski general Michael Rose amnestirao Beograd

F
29.3.2006. u 12:59
0
0
ICJ: Britanski general Michael Rose amnestirao Beograd
0
ICJ: Britanski general Michael Rose amnestirao Beograd
Britanski general Michael Rose, nekadašnji komandant UNPROFOR-a u BiH, izjavio je pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, kao svjedok obrane SCG, da vlasti i vojska bosanskih Srba tokom rata nisu ovisile od režima u Beogradu, te da tužba BiH za genocid "nije u interesu mira" jer će kazniti buduće generacije Srba.
"U formalnom i tehničkom smislu Vojska Republike Srpske nije bila pod komandom SR Jugoslavije", iako je od Beograda dobijala podršku, naveo je Rose u svom iskazu 24. marta, koji je ICJ objavio u utorak.

Iskazi svjedoka i vještaka BiH i SCG pred ICJ-em u proteklih su šest dana postupka bili pod embargom na objavljivanje.

"Gledano općenito, može se reći da je VRS bila pod političkim vodstvom s Pala", kazao je Rose i dodao kako je bilo "vrlo teško" utvrditi vezu Radovana Karadžića i Ratka Mladića sa SRJ.

General Rose, komandant UNPROFOR-a 1994.-1995., kazao je da su sve tri strane u ratu u BiH činile zločine, pri čemu su Bošnjaci prednjačili u kršenju prekida vatre. Potvrdio je da su snage VRS pod komandom Mladića počinile najviše zločina.

Britanski general ocijenio je da tužba BiH protiv SCG "nije u interesu mira" i da ne bi bilo dobro "kazniti buduće generacije Srba zbog zločina", koje su počinili pojedinci koji više nisu živi ili im sudi Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

I ostalih šest svjedoka SCG pred Sudom pravde zagovaralo je tezu da su vlasti i vojska bosanskih Srba za vrijeme rata u BiH odlučivale i djelovale neovisno od Beograda, što bi trebalo amnestirati SCG od odgovornosti za genocid, no riječ je o bivšim dužnosnicima Srbije i Crne Gore ili Republike srpske i njihovi su navodi puno manje dokazne vrijednosti od onih generala Rosea.

Postupak pred ICJ-em u tužbi BiH protiv SCG za počinjeni genocid nastavit će se od 18. aprila do 9. maja, drugim krugom iznošenja argumenata zastupnika dviju strana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: