{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICJ: Bivši komandant UNPROFOR-a Michael Rose svjedok odbrane SCG

F
24.3.2006. u 23:45
0
0
ICJ: Bivši komandant UNPROFOR-a Michael Rose svjedok odbrane SCG
0
ICJ: Bivši komandant UNPROFOR-a Michael Rose svjedok odbrane SCG
Nekadašnji komandant UNPROFOR-a u BiH, britanski general Michael Rose, svjedočio je u petak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u odbranu Srbije i Crne gore u postupku po tužbi Bosne i Hercegovine za genocid.
Penzionisani general Rose govorio je o svojim iskustvima iz rata u BiH u razdoblju dok se nalazio na čelu Mirovnih snaga UN-a, od januara 1994. do januara 1995. godine. Rose je o svom jednogodišnjem komandovanju UNPROFOR-om objavio i knjigu sjećanja, pod naslovom "Misija u Bosni".

Pored Rosea, u petak je, kao vještak SCG iskaz dao i francuski demograf Jean-Paul Sardon, ravnatelj Nacionalnog instituta za demografska istraživanja, iznoseći podatke o broju žrtava rata u BiH 1992-95.

U sporu BiH protiv SCG, Sud je svim akreditiranim novinarima zabranio izvještavanje o sadržajima iskaza svjedoka i vještaka, dok se ne sasluša posljednji svjedok 28. ožujka.

Nakon završetka dokaznog postupka odbrane 28. marta, od 17. aprila do 9. maja biće održan drugi, završni krug iznošenja argumenata dviju strana, a presuda se očekuje krajem godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: