Sud BiH
119

Ibro Merkez pravosnažno oslobođen optužbe za ratne zločine u Goraždu

Dž. L.
Foto: Sud BiH
Foto: Sud BiH
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je pravosnažno oslobodilo Ibru Merkeza koji je bio optužen i u prvostepenom postupku osuđen na dvije godine zatvora za ratne zločine u Goraždu.

Advokat Senad Bilić za Klix.ba je potvrdio da je Apelaciono vijeće Suda BiH danas izreklo konačnu i pravosnažnu presudu te oslobodilo Ibru Merkeza.

Bio je optužen da je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) nezakonito zatvarao i nečovječno postupao prema srpskim civilima u periodu od sredine jula do 4. augusta 1992. godine. U prvostepenom postupku bio je osuđen na dvije godine, ali je nakon žalbe ta presuda poništena i u postupku pred Apelacionim vijećem je oslobođen.

Podsjetimo da je Merkez prvostepenom presudom oslobođen dijela optužbe, dok su Predrag Bogunić i Ešef Hurić potpuno oslobođeni.

Dok je Merkez bio načelnik SJB u Goraždu od maja do kraja augusta 1992. godine, nakon toga do februara 1993. tu dužnost de facto je obavljao Bogunić, dok je Hurić bio komandir stanice policije u tom gradu.