Svjetski bošnjački kongres
9

Ibrahimagić: Bošnjaci su jedini uz Jevreje trebali nestati

FENA
Ibrahimagić: Dvotomno djelo
Ibrahimagić: Dvotomno djelo
"Svjetskim bošnjačkim kongresom (SBK) mogu se napraviti određene promjene, jer ćemo njegovim postojanjem imati jednu legitimnu instituciju koja će tražiti od vlasti u BiH određene pomake u pogledu socijalnog i ekonomskog položaja BiH kao međunarodno priznate države čiji je opstanak neupitan", kazao je danas u Sarajevu profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Omer Ibrahimagić.

Kao jedan od učesnika na zasjedanju Kongresa, Ibrahimagić navodi da je ideja o osnivanju SBK-a nastala još tokom agresije na BiH. Kako kaže, sazrela je bila svijest, s obzirom na ciljeve agresije - da se uništi BiH kao država i bošnjački narod kao muslimanski narod u BiH.

"Ovo je na određeni način posljedica upravo onog neprijatnog iskustva koje je preživio Bošnjački narod, s obzirom na to da je bio raseljavan i ubijan. Bošnjaci su poslije Jevreja jedini narod u Evropi koji je trebalo da nestane", istaknuo je on.

Položaj Bošnjaka u BiH danas ocijenio je identičnim s položajem bosanskih Hrvata i Srba, iz razloga što su svi bili raseljavani i iseljavani. Naglašava da je više od dva miliona stanovništva BiH raseljeno sa svoga ognjišta.