Nisu dobili nijednu KM
346

Ibrahim Hadžibajrić: Odluka Vlade FBiH o raspodjeli novca općinama je sramna

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o raspodjeli novca općinama i gradovima u borbi protiv koronavirusa, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić izrazio je svoje nezadovoljstvo ovom raspodjelom.

Hadžibajrić je kazao kako je Vlada FBiH nepravedna prema nižim novioima lokalne vlasti, naročito lokalnim zajednicama.

"Naša Vlada je naša maćeha koja se prema općinama ophodi kao da i ne postoje. Ovakva raspodjela novčanih sredstva i ne treba da nas čudi imajući u vidu da oni koji sjede u Vladi FBiH zapravo i ne znaju ništa o običnim građanima jer do njih građani ne mogu ni doći. Mogu samo da ih gledaju na televiziji, gdje se – da imalo drže do sebe, neki nikad ne bi trebali ni pojaviti", poručio je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad Sarajevo od Vlade FBiH neće dobiti niti jednu konvertibilnu marku za borbu protiv koronavirusa, za pomoć građanima, niti za olakšavanje privrednim subjektima.

"Ne znam koji je kriterij prevagnuo za donošenje ovakve odluke, ali briga za narod sigurno nije. Za narod brinu oni koji su za njih prva stanica i čija vrata su im jedino otvorena, a to su općine i načelnici. To se najbolje vidi i u ovoj krizi, jer dok se Vlada snašla i počela djelovati, općine su već uveliko imale propisane mjere i pomoć za svoje građane. Naša Općina dosad je izdvojila 500.000 konvertibilnih maraka kao pomoć za socijalno ugrožene. Privrednike smo oslobodili plaćanja zakupnina za poslovne prostore, parkinge, javne površine, umanjili naknade za postavljanje reklama", dodao je.

Za ove mjere Općina je izdvojila 900.000 KM, kako bi spriječila otpuštanje radnika.

"Uzmemo li u obzir da Općina Stari Grad ima najmanji budžet u odnosu na četiri gradske općine, zaista nam nije jasno kojim kriterijima se Vlada vodila. Je li to isti kriterij po kojem Kantonu Sarajevo dodijelite 400.000 KM, a Općini Novi Grad Sarajevo 300.000 KM? Valjda u drugim gradskim općinama ljudi nisu pogođeni, nema zaraženih, privreda ne trpi? Još jednu stvar želim naglasiti. Općina Stari Grad Sarajevo je kulturno-historijsko jezgro i najposjećenija turistička destinacija u Sarajevu, a možda i u cijeloj BIH. Ova općina živi od turizma koji u ovom momentu ne postoji. Svi hotelski i drugi smještajni kapaciteti, restorani i drugi objekti zatvoreni su i zjape prazni. Kako mislite da pomognemo tim privrednicima? Da li treba da ih se odreknemo? Ako sva naša raspoloživa sredstva usmjerimo na suočavanje sa posljedicama korona virusa i pomoć građanima vrlo brzo ćemo se naći u situaciji da ne možemo pomoći nikom drugom. Ali, vas to očito nije zanimalo pa ste besramno izostavili najstariju općinu i najposjećeniju turističku destinaciju iz raspodjele sredstava", kazao je Hadžibajrić.

Hadžibajrić je poručio građanima i privrednicima da će usmjeriti i posljednji atom snage kako bi se suočili s ovom krizom i kako bi pomogli svima onima kojima je pomoć potrebna.

"Naše mogućnosti nisu tako velike kao što ih ima Vlada FBiH i državni nivo, ali ćemo se boriti da nađemo način da se izborimo za dodatna sredstva. Jedino časno i moralno u ovom momentu bilo bi poništiti besramnu odluku Vlade FBiH o raspodjeli sredstava i pošteno rasporediti sredstva. Ali, ako ostanete pri svome, zahtijevat ćemo preispitivanje odluke pred nadležnim sudskim organima, ne zbog nas, nego zbog građana od kojih otimate ono što im pripada", rekao je na kraju Hadžibajrić.