{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ian Kelly: Procesuirati odgovorne za napad na Šteficu Galić

27.7.2012. u 13:33
14
Ian Kelly: Procesuirati odgovorne za napad na Šteficu Galić
14
Ian Kelly: Procesuirati odgovorne za napad na Šteficu Galić
Ian Kelly
Američki ambasador pri OSCE-u Ian Kelly poslao je pismo Vijeću OSCE-a u Beču, u kojem oštro osuđuje napad radikalnih nacionalista u Ljubuškom na Šteficu Galić i novinare portala tačno.net.
Nakon što je 18. jula brutalno napadnuta u Ljubuškom, Štefica Galić, supruga Neđe Galića, jučer je razgovarala sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH povodom sve učestalijih napda i prijetnji smrću, koje dolaze od pojednica nezadovoljnih istinom prikazanom u dokumentarnom filmu "Neđo od Ljubuškog", a koji govori o hrabrosti jednog čovjeka i spašavanju stotina ljudi tokom ratnih godina u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Iak Kelly, američki ambasador pri OSCE-u, poslao je pismo Vijeću OSCE-a u kojem poziva sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje problema i procesurianje svih odgovornih za slučajeve prijetnji i napada.

"Gospođa Galić je pretučena dok se vraćala kući kasnije uvečer u Ljubuškom i žrtva je povreda koje zahtijevaju ljekarsku brigu. Napad se dogodio samo dva dana nakon lokalnog prikazivanja dokumentarnog filma koji je predstavio aktivnosti gospođe Galić i njenog pokojnog supruga, Nedjeljka Galića, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. Ovaj bračni par je pomagao porodicama drugih nacionalnosti da se udalje iz grada i tako izbjegnu da budu deportovane u koncentracijski logor. Lokalne grupe su se suprotstavile prikazivanju ovog filma, a prvenstveno su ratni veterani pokušali spriječiti prikazivanje filma. Producent filma je također dobio prijetnje", navodi se između ostalog u Kellyjevom pismu.

Kelly kaže kako su napadu na gospođu Galić prethodile mnogobrojne prijetnje upućene njoj i njenoj porodici.

"Pretpostavlja se da su to činili radikalni nacionalisti. Sjedinjene Države se pridružuju predstavnici OSCE-a za slobodu medija Dunji Mijatović u osudi napada na ovu novinarku i aktivisticu za ljudska prava", navodi se u pismu.

OSCE poziva vlasti u Bosni Hercegovini da temeljito ispitaju ovaj slučaj, sudski procesuiraju odgovorne i osiguraju svu neophodnu zaštitu za sve koji imaju veze sa ovim dokumentarnim filmom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: