Američki ambasador pri OSCE-u
14

Ian Kelly: Procesuirati odgovorne za napad na Šteficu Galić

Piše: J. H.
Ian Kelly
Ian Kelly
Američki ambasador pri OSCE-u Ian Kelly poslao je pismo Vijeću OSCE-a u Beču, u kojem oštro osuđuje napad radikalnih nacionalista u Ljubuškom na Šteficu Galić i novinare portala tačno.net.

Nakon što je 18. jula brutalno napadnuta u Ljubuškom, Štefica Galić, supruga Neđe Galića, jučer je razgovarala sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH povodom sve učestalijih napda i prijetnji smrću, koje dolaze od pojednica nezadovoljnih istinom prikazanom u dokumentarnom filmu "Neđo od Ljubuškog", a koji govori o hrabrosti jednog čovjeka i spašavanju stotina ljudi tokom ratnih godina u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Iak Kelly, američki ambasador pri OSCE-u, poslao je pismo Vijeću OSCE-a u kojem poziva sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje problema i procesurianje svih odgovornih za slučajeve prijetnji i napada.

"Gospođa Galić je pretučena dok se vraćala kući kasnije uvečer u Ljubuškom i žrtva je povreda koje zahtijevaju ljekarsku brigu. Napad se dogodio samo dva dana nakon lokalnog prikazivanja dokumentarnog filma koji je predstavio aktivnosti gospođe Galić i njenog pokojnog supruga, Nedjeljka Galića, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. Ovaj bračni par je pomagao porodicama drugih nacionalnosti da se udalje iz grada i tako izbjegnu da budu deportovane u koncentracijski logor. Lokalne grupe su se suprotstavile prikazivanju ovog filma, a prvenstveno su ratni veterani pokušali spriječiti prikazivanje filma. Producent filma je također dobio prijetnje", navodi se između ostalog u Kellyjevom pismu.

Kelly kaže kako su napadu na gospođu Galić prethodile mnogobrojne prijetnje upućene njoj i njenoj porodici.

"Pretpostavlja se da su to činili radikalni nacionalisti. Sjedinjene Države se pridružuju predstavnici OSCE-a za slobodu medija Dunji Mijatović u osudi napada na ovu novinarku i aktivisticu za ljudska prava", navodi se u pismu.

OSCE poziva vlasti u Bosni Hercegovini da temeljito ispitaju ovaj slučaj, sudski procesuiraju odgovorne i osiguraju svu neophodnu zaštitu za sve koji imaju veze sa ovim dokumentarnim filmom.