|

Iako spreman za izglasavanje, zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH čeka novu vlast

Iako spreman za izglasavanje, zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH čeka novu vlast
553
Klix.ba
17.6.2019. u 18:51
75
komentara
553

dijeljenja
Iako spreman za izglasavanje, zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH čeka novu vlast Ilustracija: Shutterstock
Još u julu prošle godine Federalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda kako bi se zaštitilo i unaprijedilo zdravlje ljudi te očuvala vanjska sredina. Međutim, zbog održavanja općih izbora i sporova u vezi s još uvijek neuspostavljenom federalne vlasti, ovaj zakon se još uvijek nije našao na izglasavanju.
Ovim se zakonom utvrđuju mjere zabrane te ograničavanje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabrana njihovog reklamiranja, sprečavanje pristupa maloljetnih osoba duhanskim proizvodima, isticanje sastava duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obavezne oznake na pakovanjima, suzbijanje štetnih posljedica te druge preventivne mjere.

Njime se propisuje zabrana upotrebe svih duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, osim duhana za žvakanje i šmrkanje, u svim zatvorenim javnim prostorijama, radnim mjestima i u javnom prijevozu. Zabrana se odnosi i na upotrebu duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.Prema anketi koju je provodio portal Klix.ba, oko 71 posto ispitanika izjasnilo se da je za zabranu pušenja u zajedničkim javnim prostorima kao što su restorani i kafići, dok je 29 posto bilo protiv.

"Prijedlog Zakona o zaštiti zdravlja od duhanskih proizvoda davno se trebao naći na dnevnom redu Vlade FBiH, ali pošto su u međuvremenu bili izbori i pošto još uvijek nemamo konstituiran ovaj nivo vlasti, ne zna se kada će se on naći na izglasavanju. Važno je kazati i to kako je navedeni zakon u fazi prijedloga i da je on, na neki način, samo korak od izglasavanja, ali pošto kod nas sve sporo ide pretpostaviti je da nas od praktične primjene ovog zakona dijeli još puno", kazala je Ediba Čutuna iz Udruženja "Progresivni razvoj organizacija i individua" (PROI), čiji su aktivisti aktivno učestvovali u izradi Prijedloga zakona.

Također, Čutuna je istakla i to kako BiH stoji najlošije u regionu kada je riječ o uređenosti oblasti korištenja duhanskih proizvoda na javnim mjestima te nam govori da je Hrvatska najuređenija.

Ona dodaje i to da je nedavno provedeno regionalno istraživanje u kojem se došlo do zaključka da su škole u BiH najbliže mjestima na kojima se prodaju cigarete i ostali duhanski proizvodu u odnosu na sve druge zemlje u blizini, što je, prema njenim riječima, zabrinjavajući podatak.

"Da li će ovaj zakon biti provodiv ili ne teško je pretpostaviti. Prijedlog propisuje i kazne od 15.000 KM za privredne subjetke te nekoliko stotina KM za fizičke osobe. Postoji mit da će mnogi ugostitelji propasti ako se usvoji Zakon o zaštiti zdravlja od duhanskih proizvoda, ne znam da li ta teza dolazi iz duhanske industrije ili odakle već, ali u Hrvatskoj savršeno funkcionira ovaj sistem, a ugostitelji i dalje rade bez poteškoća. Implementacijom ovog zakona će se dosta raditi na zaštiti životne sredine, ali i na zdravlju ljudi", dodala je Čutuna.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...