Quadovi, motorne sanke...
97

Iako postoje zakoni, građani "spašavaju živu glavu" od nesavjesnih off-road vozača na Vlašiću

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Posljednja nesreća na Vlašiću u kojoj su učestvovale motorne sanke koje su udarile u dječije sanke prilikom čega je povrijeđeno dvoje djece, zahtijeva hitne mjere provedbe već donesenih zakona i pravila.
U centru Vlašića prije nekoliko dana dvoje djece je povrijeđeno prilikom sankanja. Na njih je neregistrovanim motornim sankama, na mjestu gdje nije dozvoljeno voziti ih, naletio muškarac koji je kasnije predat u nadležnost policije.

Borba protiv quadova i motornih sanki na planini Vlašić traje već godinama. Dok turistička zajednica i Općine Travnik i Srednjobosanskog kantona ulaže ogromne napore da se ta oblast uredi, oni koji bi trebali provoditi zakon to baš i ne rade efikasno.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević je kazao da se s problemom tzv. off-road vozača suočavaju na širem podučju Vlašića tokom cijele godine te da ovaj problem proizilazi iz nediscipliniranih pojedinaca kojih je svake godine sve više, a koji ignorišu važeća pravila i odluke.

"Riječ je o vozačima, uglavnom na neoznačenim ATV motorima ili quadovima, koji ne poštuju pravila i predviđene puteve za vožnju i umjesto toga, kreću se preko skijaških i drugih staza, šuma, livada, pašnjaka ili staza koje nisu namijenjene motornim vozilima, narušavajući javne prometnice, planinarske staze i livade čime je nerijetko divljom vožnjom ugrožavaju sigurnost posjetitelja i skijaša", kazao je Matošević.

Dodao je da se ovaj problem konstantno pokušava riješiti te su donesene potrebne odluke i akti, međutim ključni problem u sprječavanju ovih incidentnih situacija i divljanja unutar samog naselja i na skijaškim stazama, jeste fizički nadzor nad ovim tipovima budući da koriste površine (livade, pašnjake, šume…) izvan puteva koje su nedostupne za vozila policijskih i inspekcijskih službenika.

"Također, osim narušene sigurnosti posjetitelja, pojedini korisnici ovih vozila svojim djelovanjem i vožnjom konstantno pričinjavaju veliku štetu i uništavaju pripremljene skijaške staze, i ove godine to je čest slučaj. Osim u zimskoj turističkoj sezoni, nekontroliranom vožnjom izvan planinskih puteva i staza na gotovo svim planinama i atraktivnim planinskim lokacijama srednje Bosne, korisnici ovih vozila stvaraju veliku buku te uništavaju planinsku floru ostavljajući brojne tragove vozila što je evidentirano snimkama iz zraka pa su tako najljepši planinski predjeli prepuni tragova vozila i 'divljih staza' što vizualno narušava prelijepi planinski ambijent. Za korisnike ovih vozila često se veže i uništavanje turističke infrastrukture npr. postavljenih planinarskih oznaka", pojašnjava Matošević.

Ono o čemu često ne vode brigu vozači quadova je i to da iz potrebe da istraže netaknute dijelove Vlašića često završe u životno ugrožavajućim područjima gdje bi njihova vožnja mogla završiti i sa smrtnim posljedicama.

Samer Dolovac, direktor Turističke zajednice Općine Travnik, kaže da je ranije bila usvojena inicijativa koja zabranjuje kretanje quadova i drugih vozila centrom Vlašića na lokalitetu Babanovca, a da sada nova inicijativa, koja je usvojena krajem decembra i početkom januara objavljena u Službenom listu, podrazumijeva šire područje zabrane, odnosno, područje cijele planine Vlašić.

"Mi ulažemo velike napore da se definiše ova oblast. Quadovi jesu turistička ponuda, kao i ski-sanke, ali mi moramo zakonski i djelovanjem na terenu nadležnih, da li to bila komunalna inspekcija ili policija, definisati gdje se ta vozila, samo kao registrovana, mogu voziti. Mi ne želimo da imamo nesreće na planini zbog savjesnih pojedinaca, kojih će uvijek biti, ali potrebno je regulisati način prijave i sankcije, a sve pojačati brojem ljudi na terenu. Mi smo već ušli u fazu registracije subjekata koji rentaju quadove i oni će morati poštovati određena pravila. Svako odstupanje od njih, morat će se kazniti na adekvatan način", pojasnio je Dolovac.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona su nam pojasnili da se tokom zimske sezone poduzimaju pojačane aktivnosti na kontroli quadova i motornih sanki na Vlašiću.

"Policijski službenici PU MUP-a SBK tokom zimske sezone poduzimaju pojačane aktivnosti na kontroli quadova i motornih sanki na području Vlašića - Babanovca, a u cilju sprečavanja svih oblika nezakonitosti koje mogu ugroziti saobraćaj na putnim dionicama, ali i kretanje osoba na terenima predviđenim za sportsko-rekreativne aktivnosti. Također u saradnji s nadležnom inspekcijom poduzimamo aktivnosti na suzbijanju rentanja quadova i motornih sanki na ovom području", kazali su nam iz MUP-a SBK.

Očigledno je da zakoni postoje, ali da prebacivanje krivice oko prijave i poduzimanja sankcija ne može prolaziti kod posjetitelja koji često zbog nesavjesnih pojedinaca "spašavaju živu glavu" od divljanja quadovima, a svi se nadaju da će se ova oblast čim prije biti uređena prije nego dječije sankanje završi tragedijom.