BiH
0

Iako još nema parlamentarne većine: 24. novembra konstitutivna sjednica NSRS

Anadolija
Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Konstitutivna sjednica devetog saziva Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpske bit će održana 24. novembra. Ovo je odlučeno na sastanku predstavnika političkih partija koje su osvojile mandate za ulazak u entitetski parlament na općim izborima u BiH 12. oktobra, saopštio je još uvijek aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Sjednicom će predsjedvati najstariji poslanik u novoizarbranom sazivu Ilija Stevačević iz koalicije SDS-SRS-PUP, a u radu će mu pomagati tri najmlađa poslanika.

Na konstititivnoj sjednici, osim polaganja zakletve narodnih poslanika, predsjednika i potpredsjednika RS, predviđen je i izbor novog predsjednika Narodne skupštine te pokretanje procedure za izbor delegata Doma naroda Parlamentarane skupštine BiH  iz reda srpskog naroda, kao i izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Kada je u pitanju izbor potpredsjednika NSRS, Radojičić je pojasnio da njih predlaže novoizabrani predsjednik Skupštine, te da shodno Ustavu RS entitetski parlament može imati od 2 do 4 potpredsjednika.

Što se tiče izbora delegata u Vijeće naroda RS, njih će izabrati srpski poslanici u Narodnoj skupštini, a kako predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, te oni iz reda ostalih nemaju dovoljan broj poslanika, oni će delegate birati putem elektora imenovanih od svih odbornika  iz reda svojih naroda u lokalnim parlamentima.

Naveo je i da srpske delegate za Dom naroda državnog parlamenta bira svih 83 poslanika Narodne skupštine RS.

Iako danas nijedna parlamentarna grupacija nije saopštila da ima osiguranu većinu od 42 narodna poslanika i koalicija SNSD, DNS i SP i Savez za promjene vjeruju da će je osigurati do 24. novembra. Bez formirane parlamentarne većine na konstitutivnoj sjednici neće moći biti izabrano novo skupštinsko rukovodstvo.

Radojičić je kazao da sebe ne vidi ponovo na mjestu predsjednika Narodne skupštine, a kada je u pitanju ime novog mandatara za sastav Vlade RS, kazao je da je to pitanje za predsjednika RS.