Problem studenata FASTO-a
0

Iako imaju sve uslove u Sarajevu, studenti idu na vježbe u Visoko

Piše: J. H.
Kako su nam rekli studenti Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, ne dozvoljava im se vježbanje predmeta akrobatika i sportska gimnastika u fakultetskoj sali, iako imaju sve potrebne sprave i rekvizite. Svoje vježbe moraju izvoditi u Visokom.

"I nakon što je Asocijacija studenata poslala zahtjev, vrata sale su i dalje zaključana za sve one studente koji žele vježbati pomenute predmete, pa smo iz tih razloga primorani ići čak u Visoko da vježbamo", kaže nam jedan od ogorčenih studenata.

Kao razlog, kažu, na fakultetu navode česte povrede studenata i nisu im spremni garantovati sigurnost.

"U posljednja tri mjeseca jedan student je slomio tri pršljena i ležao mjesec dana na ortopediji. Pitanje je s kakvim posljedicama će završiti na kraju. Osim toga, jedna naša kolegica je isto povrijedila pršljenove i doživjela dosta tešku povredu", tvrdi jedan od studenata.

Osim toga, kažu, bilo je i drugih povreda, kao što su lomovi ruku i nogu, iščašenje ramenog i skočnog zgloba i druge, manje povrede.

"Treba spomenuti da vježbanje u Visokom zahtujeva dosta dodatnih finansijskih sredstava i dosta vremena, iako većina studenata uredno plaća školarinu, koja u većini slučajeva iznosi i do 1.500KM"; pojašnjavaju nam studenti Fakulteta za sport i tjelesni odgoj.

Kontaktirali smo i prodekana za nastavu FASTO-a Ifeta Mahmutovića, koji nam je kazao kako su im vježbe u fakultetskoj sali dozvoljene, ali česte povrede predstavljaju veliki problem.

"Sala je uslovna, samo što oni ne znaju put i način da to koriste. Danas će na sastanku biti riješen taj problem. Imat će sve na raspolaganju, samo neka nauče da znaju na ispitu", kaže Mahmutović.