Šta djeca biraju za užinu?
0

FOTO / I zdrava hrana može izgledati zanimljivo

Klix.ba
U Trećoj osnovnoj školi Ilidža prošle sedmice je upriličena manifestacija "Plodovi jeseni - zdravlje u meni", kojom se djeci i roditeljima pokušala skrenuti pažnja na važnost zdrave ishrane, ali i činjenicu da djeca uvijek radije kupuju užinu koja izgleda primamljivije.
Učenici su se upoznali sa plodovima jeseni, načinima rasta i vremenu branja, kao i pripremi u svakodnevnoj ishrani.
Autorice i realizatorice projekta Irma Pašić i Nermina Usejnovski ističu: "Kada smo gladni uvijek kupujemo ili pravimo ono što nam ljepše izgleda, što je oku interesantnije, to je bila jedna misao koja nas je vodila u realizaciji projekta. Nažalost, svjesni smo koliko danas djeca, naši učenici, koriste nezdravu hranu za užinu, pa samim tim smo željeli da naši najmlađi učenici, kod kojih se tek razvijaju navike, usvajaju nove vrijednosti, upoznaju na najzanimljiviji način značaj zdrave i prirodne ishrane, te ih upoznati sa plodovima jeseni."
Dramska sekcija škole izvela je igrokaz "Jesenska princeza", u kojem je akcenat stavljen na prirodnu ishranu. Naime, radi se o princezi koja se razboljela jer se nezdravo hranila pa je zabrinuti princ, po uputi mudraca, otišao po zdrave plodove jeseni od kojih princeza ozdravlja. Učenici su princezi, a tako i ostalim učenicima, objasnili koje su prednosti zdravih i prirodnih jesenskih plodova, te ih pozvali na zdravu užinu.
"Zdrava užina je dio koji smo realizovali u saradnji sa Vijećem roditelja naše škole. Naime, roditelji su pripremili zdrave namirnice i ponudili ih učenicima na velikom odmoru u drugoj smjeni, što ćemo ponoviti i ove sedmice, ali ćemo nastojati da to uvedemo i u praksu. Posebno bih istakla podršku koju smo imali od direktorice, Fatime Habota, kao i od Vijeća roditelja, prvenstveno predsjednice Vijeća roditelja Maide Agić", pojasnila nam je Pašić.
Projekt "Plodovi jeseni" je počeo u septembru izložbom plodova jeseni u holu škole. Nako što su se upoznali sa plodovima jeseni, učenici su počeli raditi praktičan rad. Naime, na plakatima su napisali bitne osobine jabuke, kruške, šljive i oraha. Svi plakate je likovno obradio Salem Hodžić, nastavnik likovne kulture.