Građani protestovali
126

I zastupnici u Tuzli protiv formiranja migrantskih centara u Ljubačama i Bukinju

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici hitnog karaktera jednoglasno su odbili prijedloge da se kasarna u mjestu Ljubače i prostorije rudnika u Bukinju pretvore u objekte za smještaj migranata.
Odluka Vlade Federacije BiH kojom nekadašnju kasarnu u Ljubačama kod Tuzle daje na raspolaganje Ministarstvu sigurnosti BiH u svrhu smještanja migranata naišla je na veliko negodovanje od građana, ali i gradskih vijeća u Živinicama i Tuzli.

Kako su ranije navodili mještani Ljubača, Husina, Par Sela i svih ostalih okolnih mjesta, formiranje migrantskog centra neće dozvoliti, uz obrazloženje da ovakvi centri nigdje u svijetu ne postoje u gusto naseljenim sredinama.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zbog novonastale situacije, ali i informacije da bi još jedan centar mogao biti formiran u nekadašnjim prostorijama rudnika u Bukinju kod Tuzle, grupa od skoro 100 građana danas se okupila na protestnom skupu, zatraživši od Skupštine TK razmatranje problema.

Tim slijedom reagovali su i zastupnici u ovom zakonodavnom tijelu koji su danas održali sjednicu hitnog karaktera na kojoj se raspravljalo o stanju migrantske krize u Tuzlanskom kantonu.

Zastupnici su nakon rasprave usvojili set zaključaka u kojima su naveli da je migrantska kriza u Bosni i Hercegovini, pa i u Tuzlanskom kantonu dostigla nivo u kojem se od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH traži da preduzmu sve u cilju sprečavanja ulaska migranata u našu zemlju.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Skupšina TK od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara traži da teret migrantske krize ravnomjerno rasporede na cijelu teritoriju BiH.

Također, zastupnici ne prihvataju niti jedan prijedlog viših nivoa vlasti koji nije usaglašen sa lokalnom zajednicom, gradonačelnicima, načelnicima i Vladom TK, a koji se odnosi na smještaj migranata u ovom kantonu.

Na kraju, zastupnici su odbili predložene lokacije, odnosno vojnu kasarnu u Ljubačama i prostorije rudnika Bukinje za smještaj migranata bez saglasnosti lokalne zajednice.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U vrijeme dok su zastupnici raspravljali o ovom problemima, grupa mještana Ljubača stigla je ispred ulaza u vojnu kasarnu gdje su negodovali zbog činjenice da su pripadnici BHMAC-a ponovo stigli na ovaj lokalitet u cilju deminiranja terena.

Naime, pripadajuće zemljište vojne kasarne od ranije je okarakterisano kao izuzetno opasno zbog sumnje da je u cijelosti minirano. Na ovaj problem ukazuju i postavljena upozorenja, a kako bi teren doveli u odgovarajuće stanje, pripadnici BHMAC-a od jučer borave na ovom lokalitetu.