Eko-forum Zenica
0

"I Vlada FBiH kriva za Mittalovo zagađivanje"

Piše: A. Karadža
Kako nam je rekao Hasan Kreho, predsjednik ekološke organizacije "Eko forum" iz Zenice, povodom posljednjih dešavanja u vezi sa ArcelorMittalom, ako se želi zaustaviti dalje zagađivanje okoline mora doći do stvarne namjere Vlade FBiH koja ima udio u vlasništvu od 8 posto i kao takva snosi dio odgovornosti i ima mjesto u Nadzornom odboru kompanije.

Kreho smatra da se moraju pokazati iskrene namjere, da se treba uključiti FMUP i da nije dovoljno samo angažovanje Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je, kako Kreho tvrdi, zauzela stav "vuk sit, ovce na broju".

"Oni upisuju minimalne kazne, tako da se izgleda kao da se nešto radi, a ustvari je to samo predstava za narodne mase. A kompanija će nastaviti sa istim poslom vikendom i tokom noći", izjavio je Kreho za naš portal.

On je nadležnim iz uprave kompanije ArcelorMittal uputio pitanje zašto se ne objavljuje interni monitoring o emisiji štetnih materija.

"Da je interni monitoring dobar sigurno bi bio objavljen", rekao je Kreho.

Podsjećamo da su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove proveli u subotu kontrolu u pogonima "Arcelor Mittala", zbog učestalih prijava građana da ova kompanija noću i u danima vikenda pojačanom emisijom opasnih materija u vazduh i vodu zagađuje životnu sredinu. "Posebna meta" kontrola bio je tehnološki proces u pogonima Aglomeracija i Čeličane, a da će rezultati akcije biti poznati tokom nove sedmice.

Federalni inspektori su do sada izdali 56 prekršajnih naloga kompaniji "Arcelor Mital".

U pogonima Aglomeracija i Čeličana, čiji je tehnološki proces zbog zagađenja životne sredine pod posebnom pažnjom inspekcija, uskoro bi trebalo da budu postavljeni novi filteri.

Stanovnici zeničkog naselja Tetovo zaprijetili su da će tužiti "Arcelor Mital", ali i opštinu Zenica i Federalnu upravu inspekcija, za koje tvrde da ne rade svoj posao.