Skandalozno
244

I u Prijedoru i Foči veličanje ratnog zločinca: Kakve poruke se šalju?

D. Be.
Poslije Janje i Gacka snimci nacionalističkih i sramotnih ispada stižu i iz Prijedora gdje je velika grupa pjevala na ulicama pjevala u čast osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.
Na društvenim mrežama pojavio se videosnimak na kojem velika grupa osoba, mašući zastavama i paleći baklje, šeta Prijedorom i pjeva: "Generale nek je tvojoj majci hvala" uz skandiranje Ratko Mladić.
Provociranje i izazivanje vjerske i nacionalne mržnje te slavljenje ratnih zločinaca i zločina zabilježeno je na više mjesta širom bh. entiteta Republika Srpska uoči obilježavanja neustavnog praznika 9. januara. U Foči su razvijene zastave u čast monstruma Mladića.
Zastave s likom zločinca Mladića u Foči
Zastave s likom zločinca Mladića u Foči

Sramotni događaji u Prijedoru unose veliki strah i nemir među povratnike s obzirom da su surovi logori Omarska, Keraterm i Trnopolje postali stvarnost nedugo nakon što je lokalna vlast 1992. godine odlučila da u Prijedoru više nema mjesta za nesrbe - Bošnjake i Hrvate.

Podsjetimo, prije dva dana pucano je u blizini Atik Džamije u Janji gdje žive povratnici Bošnjaci, a mještani su bili meta vrijeđanja. Večeras je u Gacku s razglasa puštana pjesma "Ne volim te Alija zato što si balija".