BiH
25

I u narednim danima oblačno, sunčano i toplo vrijeme nas čeka tek nakon 11. maja

Klix.ba
U Bosni i Hercegovini se i u narednim danima očekuje nestabilno vrijeme s lokalnim pljuskovima koji će biti nešto intenzivniji u popodnevnim satima, a oni bi u Krajini mogli biti praćeni grmljavinom.

"Jutarnje temperature bit će niske, od 3 do 9 stepeni Celzijusa u Bosni, a u Hercegovini do 12. Maksimalne dnevne temperature u Bosni bit će od 16 do 22, a u Hercegovini stepen - dva više" kazao je za agenciju Fena klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Dodao je kako se nestabilno vrijeme, prema dugoročnoj progonozi očekuje do 10. ili 11. maja, te kako tek od 11. maja možemo očekivati stabilizaciju vremena i porast jutarnjih temperatura.

Prema sadašnjim pokazateljima maj bi u pogledu temperature trebao biti u granicama višegodišnjega prosjeka.

Prosječna temperatura u maju u Sarajevu iznosi 14,1, u Mostaru 17,9, a u Bihaću 15,1 stepen Celzijusa. Količina padavina bi trebala da budu u granicama višegodišnjega prosjeka. Prosječna količina padavina, između ostalih, u Sarajevu iznosi 82 litra, u Mostaru 102, u Bihaću 116, a u Tuzli 92 litra po metru kvadratnom.

U petak 6. maja, očekuje nas umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većem dijelu zemlje. Sredinom dana ili tokom poslijepodneva u Bosni se očekuju pljuskovi i grmljavina. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu od 8 do 12, a dnevne od 16 do 22, na jugu od 21 do 25 °C.

U subotu 7. maja, također će biti pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne umjeren razvoj oblačnosti u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i centralnim područjima Bosne može usloviti lokalne pljuskove. U Krajini postoje uslovi za pojavu grmljavine. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu od 8 do 12, a dnevne od 17 do 23 °C.

U nedjelju 8. maja pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne, u višim područjima istočne, jugoistočne i zapadne Bosne, očekuju se pljuskovi. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu od 7 do 12, a dnevne od 19 do 25 °C.

U ponedjeljak 9. maja, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu od 9 do 14, a dnevne od 20 do 26 °C.