BiH
0

I u Mostaru prezentiran projekt "Žene liderke 21. vijeka"

FENA
Lejla Brčaninović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Lejla Brčaninović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Nakon jučerašnjeg predstavljanja u Sarajevu, danas je i u Mostaru prezentiran projekt "Žene liderke 21. vijeka" koji je inicirao Centar za edukaciju Pro Educa.

Kako je istaknuto na prezentaciji, projektom "Žene liderke 21. vijeka" želi se doprinijeti promociji i afirmaciji žena koje su liderke u različitim oblastima društvenog i poslovnog života te dati mentorski doprinos za motivaciju i razvoj poslovnog uspjeha mladih žena i djevojaka.

Tom prilikom je prezentiran prvi bh. magazin o ženskom liderstvu "Žene liderke", u kojem su predstavljene uspješne žene koje žive u BiH, ali i žene porijeklom iz BiH koje su postigle značajne uspjehe u inozemstvu. Također su prezentirana dva istraživanja o poziciji žena liderki u BiH čiji rezultati su bili pokazatelj potrebe za razvoj dijaloga o važnim temama u oblasti ženskog liderstva među samim uspješnim ženama.

"U narednoj godini planiramo realizovati dokumentarne filmove u kojima ćemo, također, predstaviti uspješne žene i ogranizovati dvodnevnu konferenciju na kojoj bi okupili od 100 do 200 žena koje bi imale priliku da se dodatno edukuju, da uspostave kontakte i da počnu sarađivati jer na taj način će postati još uspješnije i još uticajnije.

Konačni cilj projekta jeste uspostavljanje jedne inicijative, asocijacije uspješnih žena, kako bi one počele da rade velike promjene u društvu i kako bi omogućili budućim liderkama da jednostavnije dolaze na visoke pozicije", istakla je projekt menadžerica projekta "Žene liderke 21. vijeka" Lejla Brčaninović.

Nakon Sarajeva i Mostara, prezentacija projekta Žene liderke 21. vijeka upriličit će se sutra u Banjoj Luci.

Inače, ovaj je projekt realiziran u saradnji s Vladom Federacije BiH, Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vladom Republike Srpske, Gender centrom za ravnopravnost spolova RS-a i uz financijsku podršku FIGAP programa (Financijska implementacija gender akcijskog plana).